Gemeente Hoorn

Economische recessie ook voor Hoorn voelbaar

Het college van B en W heeft de kadernota 2009 gepresenteerd. In de eerste drie jaar van de bestuursperiode is veel gerealiseerd. De balans is opgemaakt en de voornemens voor het laatste jaar zijn verder uitgewerkt. Ook in Hoorn zijn de gevolgen van de economische recessie te merken. Vanaf 2010 ontstaat er een begrotingstekort. Daarom moeten er keuzes gemaakt worden. Het uitgangspunt van het college is de werkgelegenheid op peil te houden, kritisch te zijn op het verhogen van de belastingen en steeds de mens centraal te stellen. Het motto luidt: ook in de crisis pakken we samen de kansen.

De kadernota is een bijstelling van de begroting 2009 en de meerjarenraming, het investeringsplan 2010, de ruimtevragers en diverse beleidsonderwerpen en projecten. Als de raad alle keuzes en ambities waarmee in de kadernota financieel rekening is gehouden, overneemt dan komt het begrotingsresultaat vanaf 2010 met ongeveer 4 miljoen euro negatief uit.

Veel gerealiseerd
In de afgelopen drie jaar is veel gerealiseerd in Hoorn. De Copernicus is gesloopt en heeft een nieuw gebouw gekregen, voor de Museumstoomtram is een reddingsplan gemaakt, de ontwikkeling van Oostereiland is gestart, de herindeling van West-Friesland kwam weer op de agenda en ook het project Jeugd en Alcohol is opgepakt. Daarnaast is er op verzoek van de raad onder andere gewerkt aan een bijdrageregeling voor schoolpleinen, het bomenbeleidsplan, de tweede stadsspeeltuin en extra uitwerkingen van het armoedebeleid.

Prioriteiten
Voor het laatste bestuursjaar heeft het college gekozen welke activiteiten prioriteit krijgen. Deze dertig topprioriteiten moeten voor het college bestuurlijk en ambtelijk voorgaan. De resterende bestuurperiode is er om een ontwikkeling af te ronden of om een gewenste tussenstand te bereiken. Zo wil het college verder met de plannen voor de herindeling van West-Friesland, werken aan de sociale veiligheid en bedrijventerrein t Zevenhuis voorbereiden. Ook de afsluiting van het Keern, het huisvestingsplan voor voortgezet onderwijs, het Centrum voor jeugd en gezin, de voortgang van Blauwe Berg en het uitvoeren van de klimaatvisie staan hoog op de agenda. Een volledig overzicht van de topprioriteiten staat in de werkversie van de kadernota.

Recessie
Voor Hoorn worden de gevolgen van de economische recessie langzaam duidelijk. Rekening houdend met alle ruimtevragers en ambities, ontstaat vanaf 2010 een fors begrotingstekort. Door de recessie kan het aantal cliënten bij Werk en Bijstand gaan stijgen, wat extra kosten met zich meebrengt. Een ander gevolg van de recessie is een fors lagere bijdrage van het rijk via het gemeentefonds. Ook voor de economie in Hoorn heeft de recessie zijn gevolgen. Om deze negatieve gevolgen het hoofd te kunnen bieden, heeft de gemeente Hoorn het Stimuleringsfonds economische ontwikkeling. Dit fonds biedt nieuwe kansen, vooral voor de werkgelegenheid, investeringen in duurzaamheid en voor kwetsbare groepen.

Keuzes maken
Om de begroting de komende jaren sluitend te maken, moeten er keuzes gemaakt worden op verschillende beleidsterreinen. Het college wil kijken waar de gemeente structureel meer geld uit geeft dan strikt noodzakelijk. Daarbij is het uitgangspunt dat het huidige voorzieningenniveau zoveel mogelijk gehandhaafd blijft. Over deze keuzes kan de raad bij de begrotingsbehandeling van 2010 beslissen. Daarbij staat wat het college betreft alles ter discussie, ook alle ruimtevragers die in de kadernota zijn vermeld.

Goed werkgeverschap
Een basisvoorwaarde voor effectief bestuur en goede dienstverlening is een professionele en goed toegeruste gemeentelijke organisatie. In de bedrijfsvoering is goed werkgeverschap een kernthema. Aandachtspunten daarbij zijn het hanteerbaar maken van de werkdruk, het verlagen van ziekteverzuim, het stimuleren van doorgroeimogelijkheden en zorgen voor instroom van jonge medewerkers.

Vervolg
Het college gaat met de raad in gesprek over de keuzes voor de toekomst om zowel bestaande als nieuwe ambities waar te kunnen maken. Het resultaat hiervan vormt het kader bij het opstellen van de begroting voor 2010. Op 24 juni wordt de kadernota in de raadsvergadering besproken. De werkversie van de kadernota 2009 is op www.hoorn.nl te vinden.
Laatste wijziging van deze pagina: 2 juni 2009