Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 26 mei 2009

'Westerbork, Bergen-Belsen, Tröbitz'

Overlevende Micha Gelber vertelt zijn verhaal

Niet Palestina, maar Bergen-Belsen: dat werd de bestemming van de familie van Micha Gelber. Toch wist de hele familie - vader, moeder en twee zoons - het verblijf in dit concentratiekamp te overleven. Op zondag 31 mei aanstaande om 14.00 uur vertelt Micha Gelber in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over zijn ervaringen. Micha Gelber (1935) werd geboren in Ede, waar zijn vader als chemisch ingenieur werkzaam was bij de AKU. In juli 1943 werd Micha met zijn ouders en broer gearresteerd en naar kamp Westerbork overgebracht. In januari 1944 volgt deportatie naar Bergen-Belsen. 'De aankomst in Bergen-Belsen was heel anders dan in Westerbork. Er waren twee perrons en daarop stonden SS'ers met honden. Er waren afdelingen omringd met prikkeldraad en wachttorens. Wij werden naar een barak gebracht. In de barak zag ik mijn eerste lijk. Deze was daar waarschijnlijk expres blijven liggen om ons schrik aan te jagen. Nou, dat was wel gelukt.'

Als houder van een zogenoemd Palestina Certificaat zou de familie Gelber naar het beloofde land mogen reizen, maar de nazi's kwamen hun afspraken met de Engelse regering niet na. Slechts een kleine groep gevangenen reisde af naar Palestina: de familie Gelber bleef achter in het kamp. De nadering van de geallieerde troepen in april 1945 betekende nog niet het einde van alle leed. Op 13 april 1945, twee dagen voor de bevrijding van Bergen-Belsen, werd het gezin opnieuw op transport gesteld met onbekende bestemming. Na een vreselijke treinreis van tien dagen kwam de trein uiteindelijk op 23 april tussen Leipzig en Dresden, bij het plaatsje Tröbitz, tot stilstand. Daar werden de gevangenen door de Russen bevrijd. Voor velen betekende dit niet het einde van hun lijden: door verzwakking en ziekte kwamen veel inzittenden alsnog om het leven. Het hele gezin Gelber had overleefd: een unicum.

Micha Gelber is op zondag 31 mei in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om zijn verhaal te vertellen. De lezing begint om 14.00 uur. De toegang voor de lezing is inbegrepen bij de entree voor het museum.



Ingezonden persbericht