Provincie Noord-Holland

Koningin Beatrix onthult wandkleed

29-5-2009

Koningin Beatrix heeft vanmiddag het provinciehuis van Noord-Holland Paviljoen Welgelegen officieel in gebruik genomen door het onthullen van een wandkleed. Dit wandkleed is gemaakt door Willem Arondéus, kunstenaar en verzetsheld.

Wandtapijten
Bij de inrichting van Paviljoen Welgelegen als provinciehuis van Noord-Holland in 1930/1931 heeft de provincie negen wandtapijten (naar een ontwerp van Willem Arondéus) gekregen van de grootste gemeenten van Noord-Holland: Amsterdam, Alkmaar, Bussum, Haarlemmermeer, Den Helder, Hilversum, Hoorn, Velsen en Zaandam. Het grootste tapijt, van de gemeente Amsterdam, werd in 1960 uit de zaal verwijderd. Met de herinrichting van de Statenzaal keert het kleed nu weer terug.

Restauratie Paviljoen Welgelegen
Na twee jaar restauratie is het provinciehuis in volle glorie hersteld. Bij de restauratie is de oorspronkelijke dakopbouw gereconstrueerd en weer geplaatst op de grote zijzalen van het gebouw. In het oostelijk hoekpaviljoen zijn drie historische vertrekken ingericht als eerbetoon aan de belangrijkste bewoners van het huis: bouwheer Henry Hope, Koning Lodewijk Napoleon en Prinses Wilhelmina van Pruisen, de moeder van Koning Willem I.

Willem Arondéus
De kunstenaar Willem Arondéus werkte hoofdzakelijk in opdracht. Bekend zijn onder andere De Zacharia, een muurschildering voor de Nederlandsch Israëlitische Gemeente te Rotterdam (1923), een muurschildering in het GG&GD-gebouw aan de Nieuwe Achtergracht te Amsterdam (1927) en de wandtapijten in de Statenzaal van het Gouvernementsgebouw te Haarlem (1931). Na 1932 richtte Arondéus zich meer op de literatuur. Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog nam Arondéus deel aan het verzet. Hij was de voornaamste auteur van de Brandarisbrief en lid van de verzetsgroep waarvan ook Gerrit Jan van der Veen en Willem Sandberg deel uitmaakten. De bekendste verzetsdaad van deze actieve groep is de overval op het bevolkingsregister in Amsterdam, op 27 maart 1943. Door verraad werd Arondéus opgepakt en op 1 juli 1943 in de duinen van Overveen gefusilleerd. Omdat hij homoseksueel was, is zijn prominente rol in het verzet na de oorlog verzwegen. Pas in 1983 werd hem postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend door ZKH Prins Bernhard.

De Koningin ontvangt bloemen

De Koningin en de commissaris van de Koningin, dhr. Borghouts

Kennismaking met het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

Kennismaking met het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

Onthulling van het wandkleed

Bezoek aan het museale gedeelte; het bed van Lodewijk Napoleon

De Koningin bewondert een van de bijzondere lampen in het Paviljoen

Nieuwsredactie