Persbericht (onder embargo tot vrijdag 29.05.09)
Onderzoek Wereld Spijsverteringsdag wijst uit:
Nederlander onderschat belang van een goede spijsvertering
Utrecht 29 mei 2009 Spijsvertering vinden de meeste Nederlanders minder belangrijk dan dat het in werkelijkheid is. Dat is één van de belangrijke conclusies uit het Nationale Spijsverteringsonderzoek dat TNS-NIPO in opdracht van voedingsmiddelenfabrikant Danone, heeft uitgevoerd. Directe aanleiding van het onderzoek is de Wereld Spijsverteringsdag, vandaag op 29 mei. De Wereld Gastro-enterologie Organisatie (WGO) heeft deze dag in het leven geroepen om extra aandacht te besteden aan het belang van een goede spijsvertering.
Wereld Spijsverteringsdag
Om mensen meer bewust te maken van hun spijsvertering is 29 mei uitgeroepen tot de Wereld Spijsverteringsdag. Deze dag is een initiatief van de WGO en wordt dit jaar voor het eerst in Nederland onder de aandacht gebracht. Danone steunt de WGO wereldwijd bij het verkondigen van deze boodschap. Emeritus Professor G.N.J. Tytgat, voorheen president van de WGO en nog steeds deel uitmakend van WGO Executive Committee, zegt over de zorg voor een goede spijsvertering: "Voeding is van uitzonderlijk belang voor ons aller gezondheid en daaraan gekoppeld onze kwaliteit van leven. Suboptimale, ontoereikende tot slechte voeding dragen in belangrijke mate bij aan het ontstaan van allerlei ziekten. Hoewel in Nederland er al veel aandacht is voor een gezonde leefstijl, hebben veel Nederlanders regelmatig last van spijsverteringsongemakken waarop vaak geen actie wordt ondernomen. Om mensen één maal per jaar extra stil te laten staan bij het belang van een goed werkende spijsvertering en de gevolgen van verwaarlozing van deze klachten hebben de Wereld Spijsverteringsdag in het leven geroepen".
Lenny Versteegden, diëtiste en verbonden aan de Wereld Spijsverteringsdag: "Wat je eet is van invloed op de gezondheid van je maag en darmen: je spijsvertering verwerkt wat je eet en drinkt. Gezonde leefgewoonten helpen bij een soepele stoelgang en goede spijsvertering. Vezels, water én beweging gaan hierbij hand in hand."
Nationale Spijsverteringsonderzoek
Nederlanders geven veel om hun gezondheid. Ze doen er alles aan om zo lang mogelijk gezond te blijven en om lekker in hun vel te zitten. Gezond leven wordt hierbij voornamelijk geassocieerd met gezond eten (57%), bewegen (13%), rust (11%) en voldoende drinken (5%). Daarnaast vinden veel Nederlanders dat hun spijsvertering goed is en geven zij aan dat dit er aan bijdraagt dat zij goed in hun vel zitten. Opvallend genoeg hebben zij vaak wel degelijk last van ongemakken als diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Door de perceptie van een goede spijsvertering wordt hier vaak weinig bewust actie op ondernomen. Vrouwen hebben overigens vaker klachten dan mannen maar ondernemen dan wel eerder actie om de symptomen te bestrijden.
Snel toiletbezoek maar toch even nadenken
Stoelgang is het laatste gedeelte van de spijsvertering. Veel deelnemers aan het onderzoek doen dagelijks een grote boodschap en zijn eigenlijk zeer tevreden over de eigen stoelgang. Wel is uit het onderzoek een aantal opmerkelijke feiten aan het licht gekomen. Zo is het belangrijk dat het eigen ritme gevolgd kan worden (86%). Ook is een schoon toilet essentieel, hoewel ook zacht toiletpapier en rustig kunnen zitten belangrijk zijn. Op het toilet wordt dan het liefst iets gelezen (37%) of lekker rustig nagedacht (38%).Toch staan de meeste Nederlanders binnen vijf minuten alweer op de gang (74%). Dan hebben we wel nog even achterom gekeken naar het eindproduct. Veel van de spijsverteringsongemakken die men ervaart hebben te maken met stoelgang (diarree of trage stoelgang, winderigheid en een opgeblazen gevoel). Belangrijke oorzaken hiervoor zijn: niet voldoende drinken, vakantie of een ander leefritme dan normaal. Het zijn problemen waar de Nederlanders in het dagelijks leven zich niet door laten belemmeren, maar die wel een ongemak worden gevonden. Dit is een klacht waarover we niet praten, want over kleine ongemakken (en daar valt stoelgang onder) zeuren bijna 9 op de 10 mensen niet.
Danone ondersteunt de Wereld Spijsverteringsdag om het belang van een goede spijsvertering bij zoveel mogelijk Nederlanders onder de aandacht te brengen. Bewustwording van wat mensen zelf kunnen doen en het bespreekbaar maken van taboes rondom spijsverteringsproblemen zijn hierbij erg belangrijk. Dit initiatief past goed bij het feit dat Danone gezondheid een belangrijke rol toekent: bij haar innovaties in voeding (zoals Activia yoghurt, voor het verbeteren van een trage stoelgang), maar ook bij het ondersteunen van initiatieven, mensen en organisaties die zich inzetten voor onderzoek naar oplossingen voor een betere gezondheid.
wgo_logo
Over de WGO De Wereld Gastro-enterologie Organisatie (WGO) is geformeerd in 1935 en geïncorporeerd in 1958 en is een samenwerking van 107 nationale gastro-enterologen organisaties over de hele wereld. Aangevuld met vier regio-organisaties vertegenwoordigt zij meer dan 50.000 gastro-enterologen over de hele wereld. De gastro-enterologie houdt zich bezig met de gezondheid van het spijsverteringsorganen, met name de maag en darmen. De WGO biedt educatie van hoge kwaliteit voor professionals uit de gezondheidszorg. Daarnaast is publieke voorlichting een speerpunt om het belang van een optimale preventie en zorg voor spijsverteringsaandoeningen wereldwijd onder de aandacht te brengen. De WGO heeft de Wereld Spijsverteringsdag (29 mei) in het leven geroepen om iedereen, dus zowel het algemene publiek als professionals uit de gezondheidszorg, bewust te maken van het belang van een goede spijsvertering als onderdeel van onze algehele gezondheid. Ieder jaar staat deze dag in het teken van een specifiek spijsverteringsaandoening of -ziekte. In 2009 is dat Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Voor de Wereld Spijsverteringsdag werken de WGO en Danone Nederland samen om iedereen in Nederland bewust te maken van het belang van een goede/gezonde spijsvertering. Tijdens deze dag willen zij iedereen actief in beweging brengen om de spijsvertering te verbeteren.
danonelogo
Over Danone Nederland Danone Nederland BV is in 1953 ontstaan en vormt onderdeel van de Groupe Danone - een van 's werelds grootste spelers in de voedingsmiddelenindustrie. Het merk Danone staat voor verantwoorde en lekkere voeding. Bij de ontwikkeling van producten wordt daarom door de wetenschappers van het Danone Research centrum Daniel Carasso en Danone Research in Wageningen nauw samengewerkt met het Louis Pasteur Instituut en andere instituten. Naast Danone voert de Groupe Danone onder meer merken als Evian. Daarnaast is recentelijk Numico onderdeel van de Danone Group geworden. Danone Nederland BV is verantwoordelijk voor de marketing, verkoop en distributie van de merken Activia, Actimel, Vitalinea, Danoontje en Danio.