Plastic afval in de wereldzeeën - Een reëel probleem dat de juiste oplossingen vraagt

29/05/2009 16:05

ESSENSCIA

De Nederlandse journaliste Jesse Goossens werd in het tijdschrift Humo van 26 mei, in het VRT radioprogramma Peeters & Pichal van 28 mei en in Het Laatste Nieuws van vandaag 29 mei geïnterviewd over haar boek over plastic afval dat ronddrijft in de oceanen. Federplast.be, de Vereniging van fabrikanten van kunststof - en rubberartikelen vzw, betreurt dat hierbij een aantal beweringen werden geuit die niet stroken met de werkelijkheid.

De kunststofindustrie erkent dat het ronddrijvend plastic afval in de zee een ernstig milieuprobleem is waarvoor een internationale aanpak nodig is. In België krijgt 92 % van het kunststofafval een nuttige toepassing: 30 % wordt gerecycleerd in nieuwe producten en 62 % wordt verbrand met energierecuperatie. De overige 8 % wordt gestort onder gecontroleerde omstandigheden. België staat hiermee aan de top in de wereld. Federplast.be gaat akkoord met Jesse Goossens dat we nog verder moeten gaan in het recycleren van kunststof afval. Federplast.be heeft vorig jaar aan Ovam gevraagd om samen met de recyclagesector een werkgroep op te starten om de mogelijkheid te onderzoeken van bijkomende kunststofrecyclage.

De oorzaak van en de oplossingen voor de vervuiling van de wereldzeeën moet toch wel hoofdzakelijk buiten Vlaanderen worden gezocht: bij de internationale scheepvaart en in landen die niet beschikken over een degelijke inzameling en verwerking van hun afval. Federplast.be is wel de mening toegedaan dat wij in eigen land, met de hoogste productie van kunststoffen per inwoner in de wereld, de morele plicht hebben om voor de rest van de wereld een voorbeeld te zijn van het duurzaam gebruik van kunststoffen.

Federplast.be verwelkomt bijgevolg het initiatief van staatssecretaris Schouppe, bevoegd voor de Noordzee, om Belgische vissers te vergoeden voor het aan land brengen van afval dat zij als 'nevenvangst' binnenhalen. De kunststofindustrie wil ook haar deskundigheid ter beschikking stellen van de Belgische en Vlaamse overheid om in het kader van internationale samenwerking naar oplossingen te streven.

Federplast.be spreekt met klem tegen dat bepaalde kunststof verpakkingen 'giftig' zouden zijn. De kunststoffen die worden gebruikt voor het verpakken van voedingswaren moeten wat betreft hun samenstelling voldoen aan Europese en internationale voorschriften die de gezondheid van de consument waarborgen. Er is geen basis om te beweren dat er gezondheidsrisico's zijn met verpakkingen die gemaakt zijn van welbepaalde kunststoffen: alle kunststof verpakkingen voor voedingswaren moeten voldoen aan dezelfde wettelijke bepalingen wat betreft samenstelling en migratie van hun bestanddelen.

Voor meer inlichtingen:

Geert Scheys, gscheys@essenscia.be, 02 238 97 39 of 0496 593 634

Gustaaf Bos, gustaaf.bos@agoria.be, 02 706 79 60

Meer informatie via de bijgevoegde link.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel