Ministerraad


Voorbereiding op overstromingen en andere rampen sterk verbeterd

Persbericht | 29-05-2009

Het kabinet is het eens met de conclusies van de Taskforce Management Overstromingen (TMO) over de voorbereiding op overstromingen en andere rampen. Uit de TMO-eindrapportage en de evaluatie van de oefening Waterproef (november 2008) blijkt dat er de afgelopen twee jaar flinke stappen vooruit zijn gezet in de crisisbeheersing, waarbij duidelijk is geworden waar nog verdere verbetering nodig is. Dat staat in de kabinetsreactie op de conclusies van de Taskforce Management Overstromingen waarmee de ministerraad op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede namens staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat, heeft ingestemd.

In de voorbereiding op de grote oefening Waterproef zijn door het Rijk en de regio's scenario's, plannen en draaiboeken opgesteld, er zijn functionarissen aanvullend opgeleid en er zijn kleinere oefeningen vooraf gehouden. De samenwerking tussen verschillende diensten en instanties is verbeterd, zowel binnen de 'waterkolom' (waterschappen, Rijkswaterstaat) als tussen de waterkolom en de algemeen-bestuurlijke kolom (gemeenten, veiligheidsregio's, ministeries).

De regie bij nationale crises wordt versterkt. Er komt een Landelijke Operationele Staf voor de landelijke coördinatie van de operationele diensten tijdens grote rampen of crises op bovenregionaal of nationaal niveau. Tijdens de oefening Waterproef heeft zo'n staf zijn diensten bewezen bij het organiseren van evacuaties. Ook komt er een nieuw systeem voor het uitwisselen van operationele en bestuurlijke informatie, zodat alle bestuurders en diensten gelijktijdig een eenduidig beeld hebben van een ramp of crisis en direct de juiste acties kunnen ondernemen.

Voorts geeft het kabinet prioriteit aan het vergroten van de zelfredzaamheid. Mensen moeten weten dat de overheid bij een ramp niet iedereen tegelijkertijd kan helpen. Veel mensen moeten zich tijdens de eerste uren of dagen van een ramp zelf zien te redden.

Bijna alle veiligheidsregio's hebben een basisplan voor overstromingen, op landelijk niveau is er het Nationaal Crisisplan Hoogwater en Overstromingen. Het ministerie van BZK zal ervoor zorgen dat deze plannen verder worden uitgewerkt en op elkaar aansluiten. Dat geldt vooral voor een Landelijk Evacuatieplan en een algemeen Nationaal Crisisplan. Daarnaast komen er crisisplannen gericht op specifieke rampen en crises, zoals voor pandemieën, uitval van energie- en ict-voorzieningen, hoogwater en overstromingen en terroristische aanslagen.

Het nationaal beleid voor waterveiligheid is vastgelegd in het ontwerp voor het Nationaal Waterplan. Daarin staan doelen voor zowel het keren van water (preventie) als voor ruimtelijke inrichting en rampenbeheersing. Belangrijke instrumenten om in de komende jaren regionaal deze onderdelen van veiligheid te verbinden zijn nieuw op te stellen beheerplannen voor overstromingsrisico's. Bovendien moeten de waterbeheerders samen met de veiligheidsregio's minstens eens in de vier jaar een multidisciplinaire overstromingsoefening houden. Nationale oefeningen met een willekeurig type ramp of crisis worden eens in de twee jaar gehouden. Al in september is er de eerstvolgende overstromingsoefening onder de naam FLOODEX. Hieraan nemen ook andere landen deel.