Vonnis Schellekens bewijst noodzaak verwijsplicht arts

29/05/2009 15:34

NVVE

De veroordeling van Gerard Schellekens bewijst de noodzaak van een verwijsplicht voor artsen die een verzoek om euthanasie of hulp bij zelfdoding weigeren. Schellekens is veroordeeld tot tien maanden, waarvan acht voorwaardelijk, voor het bieden van hulp bij zelfdoding aan een 80-jarige vrouw, die aan een vergevorderd stadium van Parkinson leed. De familie van de vrouw had de hulp van Schellekens ingeroepen nadat haar arts geweigerd had haar deze hulp te geven. Om te voorkomen dat mensen met een gegrond verzoek tot euthanasie of hulp bij zelfdoding in de kou blijven staan of in wanhoop naar oplossingen zoeken die buiten de wet liggen, meent de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) dat artsen een verwijsplicht moeten krijgen.

Artsen hebben niet de wettelijke plicht om euthanasie of hulp bij zelfdoding uit te voeren. Zij mogen een verzoek tot euthanasie of hulp bij zelfdoding weigeren om voor hen moverende redenen. Echter, in het kader van hun plicht tot goede zorg, zouden artsen wel verplicht moeten worden om in een vroeg stadium aan te geven dat zij tegen levensbeëindigend handelen zijn. Vervolgens zouden zij de patiënt op zorgvuldige wijze moeten begeleiden bij het vinden van een arts die in de hulpvraag kan voorzien.

Op dit moment gaat een kwart tot een derde van de vragen om ondersteuning, die de NVVE binnen krijgt, over de weigering van een arts om euthanasie of hulp bij zelfdoding uit te voeren. In 2008 ging het in totaal om 800 hulpvragen over dit onderwerp.





http://www.nvve.nl