FourstaR wint aanbesteding in Engeland van ruim 200 miljoen euro

29/05/2009 11:08

FourstaR Reïntegratie Service B.V.

FourstaR wint aanbesteding in Engeland van ruim 200 miljoen euro

Rijen 29 mei 2009- De Engelse overheid heeft een contract gesloten met FourstaR met een waarde van meer dan 200 miljoen euro voor de duur van 5 jaar. Het gaat om een innoverend re-integratieproject waarbij 120.000 cliënten via de, in Nederland ontwikkelde, Arbeids Training Centra (ATC) van FourstaR op weg naar werk worden geholpen. De eerste ATC's zullen in Birmingham worden geopend en per 5 oktober 2009 operationeel zijn. Met dit contract vertrouwd de Engelse overheid een deel van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid toe aan FourstaR.

Werkloosheid Engeland

Net als Nederland is het Verenigd Koninkrijk hard getroffen door de economische crisis. Op dit moment zitten bijna 2,7 miljoen mensen zonder werk. En de werkloosheid stijgt nog steeds. Volgens het CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development), die jaarlijks rapporteert over de werkgelegenheid, kampt Engeland met de hoogste werkloosheidscijfers sinds 1991. En de voorspellingen voor 2010 zijn vooralsnog niet veel beter.

Om in te spelen op de stijgende werkloosheid is Engeland ook internationaal op zoek gegaan naar nieuwe en bewezen mogelijkheden om toe te passen in eigen land. Ruim 120 (inter-)nationale bedrijven hebben zich ingeschreven op de aanbesteding die daaruit volgde. Daarvan zijn er 29 bedrijven uitgekozen, waaronder FourstaR als één van de nieuwe buitenlandse partijen. Op 29 mei jl. is bekend gemaakt welke bedrijven zich in Engeland mogen vestigen om tegen de werkloosheid te strijden. FourstaR heeft veel geïnvesteerd in de ATC-methodiek en heeft als enige partij ervaring met het grootschalig opzetten van ATC's. De Engelse overheid heeft FourstaR met dit concept de op één na grootste opdracht ooit in Engeland voor re-integratie toevertrouwd.

Opstart in Birmingham

De eerste ATC's zullen geopend worden in Birmingham, de op één na grootste stad van het Verenigd Koninkrijk met ruim 5 miljoen inwoners, gelegen in de regio West Midlands. Uit cijfers van april 2009 blijkt dat Birmingham kampt met de grootste toename van het aantal mensen dat aanspraak maakt op de Job Seekers' Allowance (soort uitkering). Er waren in april bijna 13.000 meer aanvragen als in de voorafgaande drie maanden. Het werkloosheidspercentage in de regio ligt op 8,4%, dit is ver boven het landelijk gemiddelde. Met de opstart van een aantal ATC's wil FourstaR realiseren dat binnen 5 jaar 120.000 cliënten uit Birmingham op weg naar werk worden geholpen. De naam die het ATC in Engeland zal dragen is Mentor Employment and Skills.

ATC leren door werken

Het doel van een ATC is om werkloze mensen actief richting de arbeidsmarkt te bewegen. Het ATC heeft het karakter van een bedrijfsverzamelgebouw, waar concrete, operationele werkzaamheden worden verricht in samenwerking met reguliere werkgevers/ bedrijven in diverse beroepsrichtingen. Elke leerwerkplek maakt onderdeel uit van een zelfstandig werkende bedrijfsunit die in opdracht werkt voor één of meer opdrachtgevers, van (kwalitatieve) productie tot hoogwaardige dienstverlening. Er wordt gewerkt in de bouw, schoonmaak, administratie, productie en techniek.

Door zelf actief te zijn leren deelnemers in het ATC hun plek in de werkende samenleving te (her)vinden en te veroveren, hierbij ondersteund door deskundige begeleiding. Tijdens het traject worden de deelnemers geïnteresseerd voor 'het vak', maken ze zich de werknemers- en beroepsvaardigheden eigen en ontwikkelen ze hun persoonlijke eigenschappen.

Het grote voordeel van werken in een ATC is dat de deelnemer op zoek gaat naar een baan vanuit een arbeidspositie, wat een betere kans geeft op het doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.

FourstaR Groep

De FourstaR Groep is een landelijk opererend bedrijf met een sterke regionale verankering in Nederland, gericht op het begeleiden van mensen naar werk of participatie. FourstaR werkt vanuit de missie 'mensen beter maken door werk'. Hiertoe richt FourstaR zich op innoverende, resultaatgerichte oplossingen voor de re-integratiebranche, waaronder methodiek- en productontwikkeling. Een integrale aanpak van multi-problematiek door professionele ondersteuning van opdrachtgevers, klanten en ketenpartners zijn hierbij onze speerpunten.

Binnen de FourstaR Groep is een aantal gespecialiseerde ondernemingen actief op het gebied van arbeidsmobiliteit, activering, zorg, inburgering, uitzenden en detacheren. Deze bundeling van krachten geeft de FourstaR Groep een unieke slagvaardigheid, creativiteit, snelheid van handelen en een complete dienstverlening voor haar opdrachtgevers, ongeacht de doelgroep. Tot onze opdrachtgevers behoren gemeenten, uitvoeringsinstellingen, zorginstellingen, verzekeringsmaatschappijen en particuliere werkgevers.






Noot voor de redactie:

Noot voor redactie,