Ingezonden persbericht


.PERSBERICHT

29 mei 2009

Q-koorts gesignaleerd in zuidelijke deel provincie Utrecht

Sinds ruim een week komen er meldingen binnen van de Q-koorts bij de GGD Midden-Nederland en de GG&GD Utrecht. In totaal gaat het inmiddels om 19 meldingen. De GGD heeft nog geen aanwijzingen voor een mogelijke bron. Momenteel onderzoeken de GGD'en en de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) waar de bron ligt van deze infecties. De vraag is of de Q-koorts is overgewaaid uit Brabant of ontstaan is in de provincie. Wel is het opvallend dat alle meldingen voornamelijk uit het zuidelijke deel van de provincie komen.

Op dinsdag 19 mei kwam de eerste melding van een Q-koorts patiënt binnen bij de GGD. De patiënten zijn afkomstig uit de gemeenten Houten, Utrecht, Veenendaal, Nieuwegein en Lopik. De patiënten presenteerden zich met luchtwegklachten, ernstige kortademigheid, hoofdpijn en hoge koorts. Alle huisartsen zijn inmiddels geïnformeerd en alert op mogelijke nieuwe patiënten. Landelijk zijn er dit jaar 737 meldingen gemaakt van Q-koorts. Deze patiënten waren tot op heden niet woonachtig in de regio Utrecht.

Wat is Q-koorts?
Q-koorts is een ziekte veroorzaakt door een bacterie (Coxiella burnetii). Dieren kunnen deze bacterie overdragen op mensen. Geiten en schapen zijn voor de mens de belangrijkste bron van deze infectieziekte. Doorgaans worden de dieren niet ziek van de bacterie. Een mens loopt de infectie meestal op via het inademen. Maar soms ook door het eten of drinken van rauwmelkse producten. Mensen kunnen elkaar onderling niet besmetten. Mensen die beroepsmatig in contact komen met besmette dieren en mensen met een verminderde weerstand door ziekte of zwangerschap lopen meer risico om na besmetting ziek te worden.

Klachten
De meeste mensen met Q-koorts hebben geen klachten of een mild griepachtig ziektebeeld. Bij een ernstiger verloop begint de ziekte meestal acuut met heftige hoofdpijn en hoge koorts. Andere klachten zijn: koude rillingen, spierpijn, misselijkheid en braken, een longontsteking met een droge hoest en pijn op de borst. De klachten treden gemiddeld twee tot zes weken na besmetting op. Herkent u deze klachten? Neem dan contact op met uw huisarts. De huisartsen zijn geïnformeerd over de situatie. Zij kunnen beslissen of nader onderzoek nodig is. Bij gezonde mensen geneest Q-koorts vanzelf na één tot twee weken. Soms is behandeling nodig.

Kijk voor meer informatie ook op www.ggdmn.nl, www.utrecht.nl/gggd of www.rivm.nl

Noot voor de redactie,