Wageningen Universiteit en Researchcentrum
oren
Vis is goed voor de oren
29 mei 2009
Een dieet met veel visolie zou wel eens goed voor de hersenen kunnen
zijn. Tot die conclusie komt Carla Dullemeijer van de afdeling Humane
voeding van Wageningen Universiteit in haar proefschrift. Ze vond een
duidelijk verband tussen visvetzuren in het bloed en een verminderde
achteruitgang van het gehoor bij ouderen âVisolie zou de achteruitgang
van bepaalde hersenfuncties en zelfs het gehoor wel eens kunnen
vertragen.â
Stripheld Obelix werd al aangeraden meer vis te eten omdat dit goed
voor de hersenen zou zijn. Nu is ook de wetenschappelijke onderbouwing
van het positieve effect van vis op de hersenen een stap dichterbij.
Langketenige omega-3-vetzuren, die veel in vette vis voorkomen,
blijken de hersenen positief te beïnvloeden.
Dullemeijer ontdekte dat ouderen met een relatief lage hoeveelheid
langketenige omega-3-vetzuren in het bloed sneller achteruitgingen in
hun presentaties op cognitieve testen dan ouderen met meer van deze
visvetzuren in het bloed. Eerder toonde zij al aan dat jonge varkens
het omega-3 vetzuur docosahexeenzuur (DHA) inbouwen in de hersenen
tijdens de eerste levensmaanden, waarin de hersenen zich ontwikkelen.
âOmdat DHA blijkbaar belangrijk is bij de hersenontwikkeling, zou het
ook wel eens een rol kunnen spelen bij hersenverouderingâ, legt de
promovendus uit. âDaarom richtten we ons onderzoek op enkele
hersenfuncties van ouderen in relatie tot hun vetzuurprofiel in het
bloed.â
Het positieve effect van visolie op de bloedvaten en de circulatie is
al langer bekend, en daarom testte Dullemeijer de hypothese dat dat de
oorzaak zou zijn van het beter functioneren van de hersenen van
ouderen met een visrijk dieet. Ze keek daarvoor naar het binnenoor,
een zeer goed doorbloed deel van het hoofd. Hier vertaalt het
slakkenhuis binnenkomend geluid naar een elektrisch signaal dat via de
gehoorzenuw de hersenen bereikt. Een verminderde circulatie in de
hersenen zou dat slakkenhuis kunnen treffen en tot gehoorverlies
leiden, was de gedachte. âOuderen die relatief veel langketenige
omega-3-vetzuren in hun bloed hadden, bleken inderdaad minder
gehoorverlies te hebben dan ouderen met relatief weinig van deze
vetzuren in het bloedâ, vertelt Dullemeijer. âDit verschil in
gehoorverlies gold echter alleen voor de lage tonen.â De anatomie van
het middenoor kan dit resultaat prachtig verklaren. âHet slakkenhuis
wordt gevoed door één bloedvat, dat de windingen volgt van het brede
deel tot in het topjeâ, legt Dullemeijer uit. Je verwacht bij een
verminderde circulatie juist minder bloedtoevoer in het topje,
waardoor daar de schade optreedt. âOmdat juist in dit topje lage
geluidsfrequenties worden verwerkt zou dit kunnen duiden op een
verminderde microcirculatie, waardoor een mogelijk gunstige rol van de
omega-3-vetzuren met name op de lage tonen verklaard zou kunnen
worden.â
Carla Dullemeijer promoveerde op 15 mei bij prof. Frans Kok,
hoogleraar Voeding en gezondheid en prof. Robert-Jan Brummer,
hoogleraar Gastro-enterologie en klinische voeding aan de Ãrebro
University in Zweden en hoogleraar Medische voedingsleer en klinische
diëtetiek aan Universiteit Maastricht. / Hans Wolkers.
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer
informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR,
e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl. Zie archief op http://www.resource-online.nl.