Nieuwe Ster in Leusden
Eerste paal geslagen voor Multifinctioneel Centrum Antares
LEUSDEN, 20090528 -- De Gemeente Leusden, Woningstichting Leusden en architectenbureau RAU hebben onder bijzijn van wethouder Joyce Oskam de eerste paal voor Multifunctioneel Centrum (MFC) Antares geslagen. Naamsgever voor het nieuwe wijkcentrum is de ster Antares, een van de helderste sterren aan de nachtelijke hemel.
Op 6.800 m2 zal de toekomstige maatschappelijke spil van nieuwbouwwijk Tabaksteeg ruimte bieden voor twee basisscholen, peuterspeelzalen, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang, gemeentelijke bibliotheek en sportzaal en een aantal vrij verhuurbare ruimten.
Antares zal een belangrijke sociale schakelfunctie innemen in de integratie van de nieuwe wijk Tabaksteeg met het al bestaande Leusden Zuid. Om het gebouw een succes te laten worden werken de woningstichting en de gemeente al nu, ruim anderhalf jaar voor de opening, met buurtbewoners samen aan een brede en veelzijdige sociale programmering van het gebouw, ook `s avonds en in het weekend. De diversiteit aan ruimten in het complex biedt iedere gebruiker de keuzemogelijkheid voor zijn activiteiten een geschikte plek te zoeken, uiteraard in onderling overleg. Zo lopen de Leusdenaren vooruit op de ingebruik name van het gebouw.
Niet alleen de vele aandacht voor het sociaal maatschappelijk vlak, ook het binnenklimaat is belangrijk. Al in een vroeg stadium heeft RAU hier stevig ingezet op een goede klimaatbeheersing, waar ook koeling bij hoort. Het kenmerkende golvende dak van Antares wordt bedekt met duurzaam mos-sedum. De beplanting op dit groene dak vergroot niet alleen de biodiversiteit in de wijk, maar werkt ook als thermische buffer voor het gebouw. In de winter houdt het dak de warmte in het gebouw en `s zomers zorgt het voor de nodige koelte. Daarnaast zorgt het mos-sedum dak voor extra geluidsisolatie en verlengt het door bescherming tegen UV straling, temperatuurwisselingen, hagel en hevige regenval de levensduur van het gebouw.
Minder in het oog pringend dan het mos-sedum dak, maar even belangrijk voor de duurzaamheid en energiezuinigheid van het gebouw zijn de warmte-koude opslag in de bodem, de warmtepomp, de warmteterugwininstallatie, de vloer verwarming en -koeling (waardoor airco en radiatoren overbodig zijn), LED verlichting en de toepassing van FSC hout.
Antares wordt in het najaar van 2010 opgeleverd.
Artist impressions van het gebouw (© RAU) kunt u downloaden op:
rau.eu/blog/?p=289
Over Rau
RAU bouwt sinds 1992 duurzame gebouwen. Oprichter Thomas Rau is de enige architect op de lijst van de 100 meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid, die onlangs door de Trouw en omroep LLINK is gepubliceerd. Hij staat tevens op de eerste plek in de categorie 'Building Business' op de Green.200 lijst van Green.2 magazine.
Het gedachtegoed van Oneplanetarchitecture volgend, benadert RAU elk project met blik op een samenspel tussen natuur en cultuur, de behoeftes van de gebruikers van het gebouw en de technische mogelijkheden van dat moment. Maatschappelijke betrokkenheid spreekt zowel uit de opbouw van het portfolio als uit het innoverend karakter van de gebouwde oplossingen.
`State of the art' ziet Thomas Rau slechts als beginpunt. Zo is hij is de bedenker van de eerste energie-opwekkende draaideur ter wereld, die hij samen met Boon Edam heeft ontwikkeld. Het hoofdkantoor van het Wereld Natuur Fonds in Zeist (2006) is energie- en CO2-neutraal. Het wordt verwarmd door de mensen die er werken en biedt onderdak aan dieren zoals vogels en vleermuizen. Met Le Carré de Soie, een kantoor- en wooncomplex in Lyon, gaat Thomas Rau nog een stap verder: dit gebouw voorziet niet alleen volledig in zijn eigen energiebehoefte maar wekt ook meer energie op dan het zelf nodig heeft: een plus-energie gebouw.
www.rau.eu