Prijs voor smaak van vroeger
Verpleeghuis in Vlissingen wint eerste LNV-smaakprijs
Nieuwsbericht | 28-05-2009
Verpleeghuis Ter Reede in Vlissingen heeft vandaag de eerste
LNV-smaakprijs ontvangen uit handen van minister Gerda Verburg. Het
verpleeghuis kreeg de prijs omdat het de eerste zorginstelling in
Nederland is die biologische producten structureel heeft opgenomen in
het assortiment. Ook werkt het verpleeghuis zoveel mogelijk met
producten uit de eigen regio. Dit tot volle tevredenheid van de
bewoners, die de streekgerechten en de smaak van vroeger zeer
waarderen.
Zorgonderzoek
Tijdens de bijeenkomst werd ook het Nationaal Zorgonderzoek
gepresenteerd. Daarin staat hoe bewoners en medewerkers tegen de
functie en kwaliteit van eten en drinken in zorginstellingen
aankijken. Nu en in de toekomst. Minister Verburg reageerde daarop:
"Ik ben geïnteresseerd hoeveel pillen en medicijnen kunnen worden
vervangen door een goede maaltijd." Ze riep cliëntenraden op daar een
grotere rol in te gaan spelen.
Warme prak
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de
smaakprijs geïntroduceerd. Volgens minster Verburg moeten cliënten in
zorginstellingen geen 'bij elkaar gemikte warme prak' voorgeschoteld
krijgen. In plaats daarvan moet er aandacht zijn voor het milieu en
voor gezonde, verse kwaliteitsmaaltijden. Verburg: "Voeding is meer
dan het binnenkrijgen van voedingstoffen. Is meer dan alleen
overleven. Het is een beleven en vaak ook een sociale activiteit. Een
goed ontbijt, met de boter in de vloot en de plakjes kaas en ham
prettig op een bordje uitgestald. En een warme maaltijd, in een
prettige sfeer, met - wie weet - vergeten groenten en
streekproducten."
Voedselverspilling
Minister Verburg vroeg tijdens de uitreiking van de LNV-smaakprijs ook
nog aandacht aan het vele voedsel dat door consumenten wordt
weggegooid. Verburg: "Wist u dat de Nederlandse consument per jaar
voor 1,6 miljard euro aan voedsel weggooit? Dat is ongeveer 10 procent
van de voeding die hij koopt. En in de voedselketen gaat ongeveer voor
2 miljard euro per jaar verloren. Dat staat gelijk aan 30 - 40 procent
van wat we jaarlijks in Nederland aan voedsel produceren."
Ouderenzorg op zorgboerderij.
Verwante informatie
* Gastvrijheidszorg.nl
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit