FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten boekt resultaten Gewoon Goed Werk, ondanks crisis

Uit de tussenevaluatie van het cao-seizoen 2009 blijkt dat FNV Bondgenoten een aantal goede resultaten heeft geboekt op het gebied van Gewoon Goed Werk (GGW), hét prioriteitsthema van de bond voor dit jaar. In 80 procent van de cao-voorstellen waren GGW-thema's opgenomen, waarvan een kwart gerealiseerd is.

FNV Bondgenoten-coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Anja Jongbloed: "Dat is een aardig resultaat in crisistijd. Met name in de schoonmaak en taxibranche hebben we goede afspraken gemaakt voor mensen die deze het hardst nodig hebben. Dat geldt ook voor de postmarkt, de postbestellers van Sandd en SelektMail krijgen eindelijk een cao. In de uitzendbranche hebben we scholingsafspraken kunnen maken, maar we moeten helaas ook constateren dat uitzendkrachten er het eerst uitliggen in crisistijd."

Onder de noemer 'Gewoon Goed Werk' zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten ten minste 10 euro per uur krijgen, flexwerk moet worden beperkt tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken onder andere in de schoonmaak, vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.

De belangrijkste GGW-resultaten zijn:

- Taxibranche: taxichauffeurs krijgen vanaf 1 januari 2009, over een periode van vijf jaar, 15 tot 20 procent loonsverhoging (inclusief inflatie). Daarnaast gaan de werkgevers de opleidingen betalen en komen er meer directe banen in de sector.

"Dit was echt hard nodig", aldus Remko Mast, bestuurder FNV Bondgenoten. "Taxichauffeurs hebben de afgelopen tien jaar zo'n twintig procent te weinig verdiend. Ik ben echt blij dat we goede afspraken hebben kunnen maken om dit verschil in te lopen." Een ander belangrijk punt in de cao is dat taxibedrijven nu niet meer dan vijftien procent van de loonsom aan payroll- of uitzendkrachten mogen inhuren. Mast: "Met deze afspraak komt 85 procent van de medewerkers in dienst bij de taxibedrijven zelf."


- Schoonmaak: er zijn goede tussentijdse afspraken gemaakt voor duizend schoonmakers op Schiphol. Zij krijgen een reiskostenvergoeding en ook hun pauzes blijven doorbetaald. Daarnaast krijgen zij, en alle andere schoonmakers in Nederland, een loonsverhoging van een half procent. FNV Bondgenoten-bestuurder Ron Meyer: "De schoonmakers op Schiphol hebben dit zelf met hun acties afgedwongen dit voorjaar. Een loonconflict over dat halve procent is daarom ook in hun voordeel beslecht."


-Postmarkt: eind 2009 is een sectorale cao met de nieuwe postbedrijven Sandd en Selekt Mail overeengekomen. In de cao is afgesproken dat binnen 3,5 jaar na liberalisering van de postmarkt (vanaf 1 april 2009) 80% van de postbezorgers op basis van een arbeidsovereenkomst werkt.

Nu werken nog zo'n 27.000 postbezorgers bij Sandd, Selekt Mail en Netwerk VSP, een onderdeel van TNT, op basis van een zogenaamde overeenkomst van opdracht (OVO). Daardoor hebben zij niet de rechtsbescherming die een gewone werknemer heeft en verdienen zij veelal minder dan het minimumloon. De cao-afspraken betekenen dat postbestellers binnenkort recht hebben op het wettelijk minimumloon, vakantiedagen, en doorbetaling bij ziekte. Anja Jongbloed: "We zijn blij dat we nu eindelijk een bodem gelegd hebben als het gaat om de arbeidsvoorwaarden op de postmarkt."


-Uitzendbranche: er is per 1 april met ABU en NBBB recht op scholing voor uitzendkrachten afgesproken. Daarnaast zijn er acht afspraken gemaakt over de regulering van flexarbeid.

Algemene resultaten cao-seizoen
Na het Sociaal Akkoord van eind maart 2009 is de inzet van FNV Bondgenoten geweest om loonsverhogingen rond inflatieniveau af te spreken. Maar alleen als er met werkgevers goede afspraken konden worden gemaakt rondom werkgelegenheid en scholing.

De gemiddelde loonstijging bedraagt op dit moment 2,3 procent in de marktsector, dat is een half procent lager dan in januari.

In het nieuwe cao-seizoen - vanaf 1 december 2008 - zijn er tot nu toe 53 cao's afgesloten, geldend voor 322.479 werknemers. Dit jaar moeten nog 332 cao's (661.290 werknemers) worden afgesloten.

Anja Jongbloed: "We merken dat werkgevers, sinds het Sociaal Akkoord, alleen coördineren op loon rond inflatieniveau. Andere afspraken over werkgelegenheid en scholing zijn in het algemeen lastig te maken. Daarom hebben we een groot aantal cao's nog niet kunnen afsluiten. Voor wat betreft de loonontwikkeling kan ik alleen zeggen dat ik verwacht dat die verder omlaag gaat de komende maanden. Deels zal dit door eenmalige loonaanvullingen worden gecompenseerd."