Wageningen Universiteit en Researchcentrum Boeiende bijeenkomst Isafruit bij PPO in Lisse

28 mei 2009

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Op 18 en 19 mei 2009 kwamen fruitonderzoekers uit acht Europese landen bij PPO in Lisse bijeen in het kader van een groot Europees project: Isafruit. Dit project heeft als doel het verhogen van fruitconsumptie in Europa. Isafruit richt zich op onderzoek en kennisverspreiding rondom consumentenbeleving, gezondheid, veredeling, verwerking, duurzame teelt en naoogstbehandeling van appel en perzik. De bijeenkomst in Lisse richtte zich op het na-oogstonderzoek, dat door onderzoekers van PPO in Randwijk wordt gecoördineerd.

Een van de taken van de fruitonderzoekers van PPO is het ontwikkelen en testen van een computermodel dat de kwaliteitsverloop van appel en perzik in de afzetketen kan voorspellen. Voor de ontwikkeling van dit model zijn kwaliteitsparameters van fruit intensief gevolgd, zoals hardheid, suikergehalte en zuurgraad. Deze parameters werden enkele jaren bijgehouden in de weken rond de oogst, tijdens bewaring en tijdens gesimuleerde afzet. Voor perzik gebeurde dat in Italië en Spanje, voor appel in Denemarken, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Polen en Italië. Pluktijdstip, bewaarduur, bewaarcondities en afzet zijn belangrijke invloedsfactoren in het computermodel.

Het ontwikkelen van een niet-destructieve methode om de kwaliteit van fruit te meten is een van de andere grote taken binnen het na-oogstonderzoek. De onderzoekers spraken bij de bijeenkomst ook over een nieuwe rijpheids-parameter die in Italië is ontwikkeld, die niet-destructief gemeten kan worden: de DA-index. Deze index is gerelateerd aan de hoeveelheid chlorofyl in een vrucht en kan een belangrijke maat worden om de rijpheid van het fruit vast te stellen. De DA-index is eenvoudig en snel te meten met een recent op de markt gekomen draagbare DA-meter, die ook in de boomgaard gebruikt kan worden en het fruit niet beschadigt.

Bij onderzoek aan perzik bleek dat een combinatie van verschillende technieken (akoestisch en nabij-infrarood) nodig is om de kwaliteit betrouwbaar vast te stellen. Het model voor kwaliteitsverloop en de niet-detructieve methoden om de kwaliteit te meten, moeten leiden tot een betrouwbare, hoge en uniforme kwaliteit van fruit, waardoor de consumptie van fruit in Europa een nieuwe impuls kan krijgen.

Contact
Ria Derkx
visitekaartje
ria.derkx@wur.nl

Alex van Schaik
visitekaartje
alex.vanschaik@wur.nl