Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Boeiende bijeenkomst Isafruit bij
PPO in Lisse
28 mei 2009
Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving
Op 18 en 19 mei 2009 kwamen fruitonderzoekers uit acht Europese landen
bij PPO in Lisse bijeen in het kader van een groot Europees project:
Isafruit. Dit project heeft als doel het verhogen van fruitconsumptie
in Europa. Isafruit richt zich op onderzoek en kennisverspreiding
rondom consumentenbeleving, gezondheid, veredeling, verwerking,
duurzame teelt en naoogstbehandeling van appel en perzik. De
bijeenkomst in Lisse richtte zich op het na-oogstonderzoek, dat door
onderzoekers van PPO in Randwijk wordt gecoördineerd.
Een van de taken van de fruitonderzoekers van PPO is het ontwikkelen
en testen van een computermodel dat de kwaliteitsverloop van appel
en perzik in de afzetketen kan voorspellen. Voor de ontwikkeling van
dit model zijn kwaliteitsparameters van fruit intensief gevolgd, zoals
hardheid, suikergehalte en zuurgraad. Deze parameters werden enkele
jaren bijgehouden in de weken rond de oogst, tijdens bewaring en
tijdens gesimuleerde afzet. Voor perzik gebeurde dat in Italië en
Spanje, voor appel in Denemarken, Nederland, Duitsland, Zwitserland,
Frankrijk, Polen en Italië. Pluktijdstip, bewaarduur, bewaarcondities
en afzet zijn belangrijke invloedsfactoren in het computermodel.
Het ontwikkelen van een niet-destructieve methode om de kwaliteit van
fruit te meten is een van de andere grote taken binnen het
na-oogstonderzoek. De onderzoekers spraken bij de bijeenkomst ook over
een nieuwe rijpheids-parameter die in Italië is ontwikkeld, die
niet-destructief gemeten kan worden: de DA-index. Deze index is
gerelateerd aan de hoeveelheid chlorofyl in een vrucht en kan een
belangrijke maat worden om de rijpheid van het fruit vast te stellen.
De DA-index is eenvoudig en snel te meten met een recent op de markt
gekomen draagbare DA-meter, die ook in de boomgaard gebruikt kan
worden en het fruit niet beschadigt.
Bij onderzoek aan perzik bleek dat een combinatie van verschillende
technieken (akoestisch en nabij-infrarood) nodig is om de kwaliteit
betrouwbaar vast te stellen. Het model voor kwaliteitsverloop en de
niet-detructieve methoden om de kwaliteit te meten, moeten leiden tot
een betrouwbare, hoge en uniforme kwaliteit van fruit, waardoor de
consumptie van fruit in Europa een nieuwe impuls kan krijgen.
Contact
Ria Derkx
visitekaartje
ria.derkx@wur.nl
Alex van Schaik
visitekaartje
alex.vanschaik@wur.nl