Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht
PB09-042
28 mei 2009

Omzet horeca 6 procent lager in eerste kwartaal van 2009

· Volume neemt met 9 procent af · Omzet hotels en cafés daalt het meest · Omzet cafetaria's 1,5 procent hoger

In het eerste kwartaal van 2009 was de omzet van de horeca 6,1 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijzen stegen met 3 procent. Het omzetvolume daalde met 8,8 procent. Sinds het begin van de waarneming, in 1993, is een dergelijke daling van de omzet in de horeca niet voorgekomen. Bij hotels en cafés was het omzetverlies het grootst. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Het omzetvolume van cafés is in het eerste kwartaal 13 procent lager uitgekomen dan een jaar eerder. De omzet nam met 9 procent af, de prijzen stegen met 4,6 procent. Ook de omzet van hotels is fors afgenomen. Door de slechte economische situatie daalden de zakelijke bestedingen en kwamen minder toeristen naar ons land. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2008 was de omzet bij hotels 9,4 procent lager. Bij restaurants daalde het omzetvolume met 9,2 procent, de omzet nam met 5,6 procent af. In tegenstelling tot de overige branches van de horeca realiseerden de cafetaria's in het eerste kwartaal een omzetgroei. De omzet was 1,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze groei kwam geheel door gestegen prijzen. Het omzetvolume van cafetaria's daalde met 0,6 procent.
% mutatie t.o.v. hetzelfde kwartaal een jaar eerder 10
ln.... 8
6
4
2
sbc.... 0

-2

-4

-6

-8
w -10
I II III IV I II III IV I II III IV I II III IV I* 2005 2006 2007 2008 2009 w Omzet Volume w
CBS Persbericht PB09-042 pagina 1 van 3




Technische toelichting

De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels (inclusief pensions en conferentieoorden), restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfoodrestaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen samen de traditionele horeca. De catering en verblijfsrecreatie maken geen deel uit van deze cijfers.
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van de consumentenprijsindexcijfers (CPI) van het CBS.
Achtergrondinformatie over de basisverlegging en SBI herziening Met ingang van het eerste kwartaal 2009 worden de horecacijfers gepubliceerd met als basisjaar 2005 (voorheen 2000 = 100). Dit betekent dat de wegingen van omzet en prijzen uit 2005 ten grondslag liggen aan de indices.
Voor de in dit persbericht gepubliceerde jaar-op-jaarontwikkelingen is de invloed van de basisverlegging gering. Over het vierde kwartaal van 2008 bedraagt het verschil voor de totale traditionele horeca 0,1 procentpunt en over heel 2008 heeft de basisverlegging geen invloed. De cijfers van verschillende sectoren binnen de horeca zijn met ingang van dit persbericht gebaseerd op de Standaard Bedrijfsindeling 2008 (SBI 2008). De SBI 2008 is afgeleid van indelingen zoals gebruikt door de Europese Unie en de Verenigde Naties. Deze indelingen worden ongeveer eens in de 15 jaar geactualiseerd.
Ten opzichte van het persbericht van 26 februari 2009 (PB09-015) zijn de cijfers over 2008 bijgesteld. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

CBS Persbericht PB09-042 pagina 2 van 3




Ontwikkeling van omzetten (incl. btw), prijzen en volumes in de horeca 2009 2008 1e kw* 4e kw jaar %-mutatie t.o.v. een jaar eerder Horeca totaal
Omzet -6,1 -2,9# -0,1 Prijs 3,0 3,8 3,7 Volume -8,8 -6,5 -3,7 w.v.
Hotels, pensions en conferentieoorden
Omzet -9,4 -4,0# 2,1# Prijs . Volume . Restaurants, cafetaria's, snackbars e.d.
Omzet -3,1 -1,0# -0,8 Prijs 3,3 4,1 3,9 Volume -6,2 -4,9# -4,5 w.v.
Restaurants
Omzet -5,6 -2,7# -1,4 Prijs 3,9 4,6 4,1 Volume -9,2 -7,0# -5,3 Cafetaria's, snackbars, lunchrooms,
fastfoodrestaurants, ijssalons
Omzet 1,5 2,4# 0,4# Prijs 2,2 3,2 3,4 Volume -0,6 -0,7# -2,9# Cafés e.d.
Omzet -9,0 -6,2# -1,3# Prijs 4,6 4,3 3,7 Volume -13,0 -10,1# -4,8#
*) Voorlopige cijfers #) Deze cijfers zijn bijgesteld Bron: CBS
CBS Persbericht PB09-042 pagina 3 van 3






---- --