VU medisch centrum

Symposium 'Kleurrijke zorgpaden'

Culturele puntjes op de 'i'

23 april 2009

Op donderdag 28 mei vindt in VUmc het symposium 'Kleurrijke zorgpaden' plaats. Panel en publiek gaan aan de hand van twee films met elkaar in debat over een betere zorg voor allochtonen. "Kennis over culturele verschillen én overeenkomsten levert een efficiëntere zorg op."

Beeld uit de film over culturele verschillen Onderzoekers van de afdeling metamedica hielden begin dit jaar de zorgpaden diabetes en dementie tegen het licht. Toine Pieters, onderzoeker bij de afdeling metamedica, licht toe: "In de zorgpaden maken verschillende professionals taakafspraken rond een gemiddelde patiënten/cliëntenpopulatie om een zo efficiënt mogelijke zorg te kunnen leveren. VUmc heeft allerlei afwijkingen van het gemiddelde; steeds meer allochtonen bezoeken ons ziekenhuis. Dan is het belangrijk de zorgpaden te onderzoeken en te bepalen wat er anders gaat bij mensen met een andere culturele achtergrond. Zo kun je vanuit hun belevingswereld 'best practices' ontwikkelen én culturele competenties bevorderen bij zorgverleners."
Bijvoorbeeld bij mensen met diabetes of dementie. Toine Pieters: "Diabetespatiënten die voor langere tijd op vakantie naar Marokko gaan, kun je ondersteunen door het meegeven van een 'zorgpaspoort' met meertalige informatie over hun insulinetherapie. Mensen met een Hindoestaanse achtergrond zijn vaak minder bekend met dementie. Er rust een taboe op de ziekte, deze wordt gesomatiseerd. Door dan in de communicatie meer de nadruk op de lichamelijke problematiek te leggen, sluit een zorgverlener beter aan bij de ziektebeleving van de mantelzorgers."

Ramadan
Voor de twee zorgpaden hebben de onderzoeken geleid tot een educatieve film: over het dilemma van een Marokkaanse jongen met diabetes tijdens de Ramadan, en over het begeleiden en voorlichten van de mantelzorgers van een dementerende, Hindoestaanse vrouw. Tijdens het symposium op 28 mei gaan panel en publiek na de première van deze films met elkaar in debat. "Alle patiënten vinden een goede medisch-inhoudelijke zorg en een prettige bejegening belangrijk", zegt internist Karima Farhat, lid van het symposiumpanel. "Maar bij mensen die niet van oorsprong hier vandaan komen, speelt er een aantal culturele puntjes op de 'i'. Deze worden tijdens het symposium belicht. Het is handig als je als zorgverlener daarvan op de hoogte bent. Dan kun je daarop makkelijker inspelen, wat de zorg efficiënter maakt."
Als voorbeeld noemt zij de Ramadan. "Ramadan en diabeet zijn gaan uiteraard niet samen. Maar dat is in de Marokkaanse gemeenschap niet altijd bekend. Ramadan is een belangrijke familie- en vriendenaangelegenheid. Als je daar niet aan meedoet, voel je je een buitenbeentje. Maar in de Koran staat dat je als zieke ontslagen bent van de plicht tot vasten. Met deze kennis kun je als zorgverlener beter het probleem bespreken met patiënten die daarmee in de knoop dreigen te komen."

Liesbeth Kuipers
bron: Tracer