Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
BURGERS' ZOO BOEKT EUROPESE PRIMEUR!
Eerste adelaarsrog van Europa geboren in Arnhems dierenpark
Met de geboorte van de eerste adelaarsrog in Europese aquaria afgelopen nacht boekt het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo een Europese primeur. In Burgers' Ocean, het tropische koraalrifaquarium van acht miljoen liter zout water, leeft een groep adelaarsroggen van twee mannen en vier vrouwen. Het moederdier is na een verblijf van ruim acht jaar in Arnhem inmiddels uitgegroeid tot een exemplaar van 150 centimeter breed met een staartlengte van 250 centimeter. Bij de geboorte blijkt de jonge adelaarsrog reeds 2,5 kilo te wegen en bijna 40 centimeter breed te zijn. De staart meet ruim 100 centimeter.
Kroon op het werk
Aan de geboorte zijn jaren van voorbereidingen vooraf gegaan. Als jonge dieren kwamen de adelaarsroggen rond het jaar 2000 in Arnhem met een breedte van slechts 40 tot 50 centimeter. Sinds dat moment worden de dieren elke dag met de hand gevoerd om er zeker van te zijn dat ze goed eten. Een voedering van zes adelaarsroggen kost dagelijks 30 tot 60 minuten, maar op deze wijze realiseren de dierverzorgers een gezonde en gevarieerde voeding voor de dieren. Inmiddels blijken voeding, leefomstandigheden en verzorging dermate geperfectioneerd dat de dieren tot voortplanting zijn overgegaan.
Bijzondere voortplanting
Adelaarsroggen planten zich op een opmerkelijke wijze voort: ze zijn namelijk eilevendbarend. Dat houdt in dat de vissen een ei in hun eigen lichaam leggen, nadat eerst een inwendige bevruchting heeft plaatsgevonden. In het beginstadium voedt het jong zich met de dooier (vergelijkbaar met een kippenei). Daarna wordt het jong gevoed met voeding die door het moederdier in de baarmoeder worden afgegeven. Na een draagtijd van 10 tot 12 maanden komt het jong ter wereld. Omdat het moederdier al anderhalve maand duidelijk dikker aan het worden was, hielden biologen en dierverzorgers de adelaarsrog nauwlettend in de gaten.
Nu de geboorte eenmaal een feit is, betekent dat een Europese primeur.