Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Hooghalen, 20 mei 2009
Honderd jaar zorggeschiedenis in Apeldoorn
Historische wandeling brengt Het Apeldoornsche Bosch in nieuwe woonwijk tot leven
De nieuw te bouwen woonwijk Groot Zonnehoeve in Apeldoorn heeft nu al geschiedenis; eind deze maand worden in deze wijk twaalf herinneringstekens onthuld, die verwijzen naar sporen van Het Apeldoornsche Bosch. De tekens vertellen in woord en beeld het verhaal van 100 jaar zorg in dit gedeelte van Apeldoorn. De plaatsing van de markeringen is een initiatief van 's Heeren Loo Apeldoorn en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Beide instellingen werken samen om belangrijk Nederlands, Apeldoorns én Joods erfgoed voor een breed publiek toegankelijk te maken: de geschiedenis van de Joods-psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch.
De geschiedenis van de wijk Groot Zonnehoeve staat centraal bij de presentatie van een wandelroute langs de herinneringstekens op woensdag 27 mei, de Dag van de Gehandicaptenzorg. Groot Zonnehoeve ligt gedeeltelijk op het terrein van 's Heeren Loo Apeldoorn, de opvolger van Het Apeldoornsche Bosch. Die dag zal ook een semi-permanente tentoonstelling over Het Apeldoornsche Bosch worden geopend en wordt de website www.hetapeldoornschebosch.nl gelanceerd waar belangstellenden terecht kunnen om herinneringen van ooggetuigen en historisch beeldmateriaal te bekijken en beluisteren.
Het eerste herinneringsteken wordt onthuld door mevrouw J. Giethoorn-van Geens en leerlingen van de Apeldoornse Prinsenparkschool. Mevrouw Giethoorn-van Geens werkte in de oorlog als hoofdverpleegster in Het Apeldoornsche Bosch. Tijdens het officiële gedeelte zal ook worden gesproken door mevrouw L. Helwig Nazarowa, lid Raad van Bestuur 's Heeren Loo, de Gedeputeerde van Cultuur van Gelderland, de heer Esmeijer en door Opperrabbijn Jacobs. Later in het programma is er voor alle genodigden ruimte om de historische wandeling te lopen.
Dit project, waarmee de historische betekenis van deze bijzondere plek in Apeldoorn voor iedereen zichtbaar blijft, is het resultaat van de samenwerking tussen 's Heeren Loo Apeldoorn en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De eerste contacten tussen deze instellingen werden vorig jaar gelegd ter gelegenheid van de tentoonstelling Het Apeldoornsche Bosch, 1909-1943, die in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen vele duizenden bezoekers trok.
Het Apeldoornsche Bosch werd in 1909 geopend en groeide uit tot de grootste Joods psychiatrische inrichting in Nederland. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog had de instelling een opnamecapaciteit van ruim 1.000 patiënten. Op 21 januari 1943 werd de inrichting door de nazi's ontruimd en bijna 1.300 patiënten, waaronder de kinderen uit het tehuis voor zwakbegaafde en moeilijk lerende kinderen, werden vanuit Apeldoorn op transport gesteld naar Auschwitz. Na de oorlog vestigde Groot Schuylenburg zich in de bosrijke omgeving. Dit christelijk centrum voor mensen met een verstandelijke beperking, het tegenwoordige 's Heeren Loo Apeldoorn, zette daarmee de zorggeschiedenis voort. Met de totstandkoming van de nieuwe wijk Groot Zonnehoeve wordt een nieuwe stap gezet in honderd jaar zorg.
---