Persbericht van de Universiteit Utrecht
18 mei 2009
Conferentie over 'Cirkel van Geweld'
'Dierenmishandeling kan signaal zijn voor gewelddadige gezinsrelaties'
Het herkennen van de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling kan leiden tot het voorkómen en beëindigen van mensen- en dierenleed. Door de verbanden te zien, kan er eerder door instanties worden ingegrepen en kan de bescherming van mensen en dieren in Nederland sterk verbeterd worden. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport 'Cirkel van Geweld' van Marie-José Enders, onderzoeker van mens-dierrelaties van de Universiteit Utrecht en Adsearch in opdracht van de Stichting DierZijn. De onderzoeksresultaten worden op 27 mei tijdens de conferentie 'Cirkel van Geweld', bij de Universiteit Utrecht, gepresenteerd.
In Amerika, Engeland, Canada en Nieuw-Zeeland is in onderzoeken aangetoond dat in geweldssituaties in gezinnen partnermishandeling, kindermishandeling en dierenmishandeling vaak hand in hand gaan. In het buitenland zijn er op grond hiervan al talrijke maatregelen getroffen. In Nederland was tot nu toe nauwelijks iets bekend over bovengenoemde verbanden. De belangrijkste conclusie uit dit nieuwe Nederlandse onderzoek luidt: ook in Nederland worden duidelijke verbanden tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld waargenomen. Het onderzoek bestond uit een literatuurstudie, inventarisatie van toegepaste kennis op dit gebied, een enquête onder Nederlandse dierenartsen en een groot aantal interviews met sleutelpersonen.
Wreedheid tegen dieren als opstap
"Dierenmishandeling kan een waarschuwingssignaal zijn voor gewelddadige gezinsrelaties terwijl omgekeerd er bij geweldsituaties in gezinnen aandacht moet zijn voor dierenmishandeling. Wanneer kinderen dieren mishandelen kan dat een signaal zijn dat er in de gezinssituatie of in de ontwikkeling van het kind iets goed mis is. Bij ernstige geweldsdelicten is wreedheid tegen dieren vaak een eerste opstap geweest. Dierenmishandeling kan dan ook een voorspeller zijn van geweld tegen mensen", aldus onderzoeker dr. Marie-José Enders-Slegers van de Universiteit Utrecht.
Erger leed voorkomen
Op 27 mei worden tijdens de conferentie 'Cirkel van Geweld' de resultaten uit het gelijknamige onderzoek uitgebreid toegelicht. Directeur van de Dierenbescherming Frank Dales gaat tijdens het congres in op onder meer de rol van zijn inspecteurs en de diverse opvangcentra voor dieren in nood. Sprekers uit Amerika, Engeland, maar vooral uit ons eigen land vertellen verder over de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld vanuit hun dagelijkse werksituaties. "Het belangrijkste doel is dat slachtoffers van geweld door de interdisciplinaire samenwerking van mensenbeschermers en dierenbeschermers eerder opgespoord worden en er sneller een oplossing wordt gezocht voor hun problemen, zodat erger leed voorkómen wordt", aldus Ruud Buddenberg, voorzitter van de Stichting DierZijn.
Taskforce
De conferentie vormt de eerste aanzet om in Nederland te komen tot praktische schakels, zoals informatieknooppunten, meldrecht, samenwerking tussen mensen- en dierenbeschermers, nascholingsprogramma's voor professionals, opvang van dieren van slachtoffers en onderwijsprogramma's over een respectvolle omgang met mens en dier. Tijdens de conferentie zal daartoe de samenstelling van een Taskforce bekend gemaakt worden, die over een half jaar met een concreet adviesdocument voor politiek en werkveld zal komen.
Onderzoek
Het onderzoek vond plaats in opdracht van de Stichting DierZijn, en is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, Departement Klinische en Gezondheidspsychologie (dr. M.J. Enders-Slegers en M.A. Ottema), in samenwerking met Adsearch in Amsterdam (drs. M. Janssen).
Conferentie
Datum conferentie 'Cirkel van Geweld': 27 mei 2009 12.00 - 18.00 uur.
Locatie: Universiteit Utrecht, Theatron (Educatorium), Leuvenlaan 19 De Uithof, Utrecht.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden via
De conferentie wordt mede mogelijk gemaakt door de Dierenbescherming.
Meer informatie
Wietske de Lange, persvoorlichter Universiteit Utrecht, (030) 253 4073,
Universiteit Utrecht