Ingezonden persbericht


persbericht

'Disciminerend beledigen is net als te hard rijden' lezing en debat over de vrijheid van meningsuiting

Lezing en debat 'grenzen aan de vrijheid van meningsuiting' woensdag 27 mei 2009 ­ 20.00 tot 22.00 (inloop vanaf 19.30) Wijksteunpunt Centrum Bernhardplein
Bernhardplein 76
1781 HK Den Helder

Waarom is het belangrijk dat iedereen kan zeggen wat hij wil? Waarom is het belangrijk dat iedereen beschermd wordt tegen discriminatie? Waarom is het daarom goed dat er een rechtzaak gevoerd wordt tegen Wilders? En wat is de overeenkomst tussen discriminerend beledigen en te hard rijden?

Deze en andere vragen komen aan de orde op 27 mei in Wijksteunpunt Centrum Bernhardplein in Den Helder. Marije Cornelissen, directeur van Art.1 Bureau Discriminatiezaken en GroenLinks kandidaat voor de Europese verkiezingen, geeft een inleiding over grenzen aan de vrijheid van meningsuiting en beantwoordt prikkelende vragen van het publiek en een panel van mensen met uiteenlopende meningen over het onderwerp.

Den Helder is één van de vier steden die door Geert Wilders is uitverkoren om mee te doen aan de lokale verkiezingen in 2010. Hij kwam daarom op 20 april 2009 op werkbezoek in de stad. Wilders is een uitgesproken persoon die zegt wat hij vindt, ook als hij daarmee moslims of Antillianen tot op het bot beledigt. Veel mensen worstelen met de vraag of zijn uitspraken onder de vrijheid van meningsuiting vallen, of dat ze over de grens gaan en bestraft moeten worden. Deze vraag wordt nog belangrijker als de partij van Wilders inderdaad met een aantal zetels in de gemeenteraad van Den Helder komt.

'Het is vooral belangrijk dat de samenleving duidelijk maakt waar de grens ligt tussen het verkondigen van een mening en het discriminerend beledigen van mensen' zegt Cornelissen. 'Dat betekent niet dat je niet meer kunt beledigen. Als je er ¤ 200,- voor over hebt, kun je beledigen en discrimineren naar hartelust'. Het discriminerend beledigen van mensen is volgens Cornelissen eigenlijk net zoiets is als te hard rijden. Je doet het willens en wetens en weet dat je er een boete voor kunt krijgen omdat we een norm hebben afgesproken in Nederland. Als je die boete ervoor over hebt kun je vrijuit 140 km/u rijden, of een groep mensen beledigen. 'Voor de mensen die zich discriminerend beledigd voelen en bij Art.1 Bureau Discriminatiezaken aankloppen is een kleine boete meestal al bevredigend. Zij zijn er niet zozeer op uit om iemand bestraft te zien, ze willen vooral horen dat de Nederlandse samenleving als geheel discriminatie niet acceptabel vindt'.