Waterschap Aa en Maas

's-Hertogenbosch

Nieuw waterplan voor 's-Hertogenbosch

De gemeente 's-Hertogenbosch, waterschap Aa en Maas, waterschap de Dommel en Brabant Water hebben een waterplan voor 's-Hertogenbosch opgesteld. De vier partijen beschouwen dit waterplan als basis voor alle "waterwerkzaamheden" in de komende jaren. Het plan bevat een uitvoeringsprogramma met projecten die in de periode tot 2015 worden uitgevoerd. De gemeenteraad moet het waterplan nog vaststellen.

Actualisatie van het eerste waterplan (2002) is nodig vanwege nieuwe ontwikkelingen zoals de klimaatverandering, de stedelijke wateropgave, duurzaam energiegebruik, het intensiever gebruik van bodem en grondwater en de nieuwe wet- en regelgeving. Behalve aan thema's als veiligheid en waterkwaliteit is ook aandacht besteed aan het gebruik van de ondergrond voor grondwaterwinning en koude- en warmteopslag.

Gebiedsgerichte aanpak
Een belangrijk element in het waterplan is de gebiedsgerichte aanpak. Per deelgebied wordt op wijkniveau een inrichtingsvisie opgesteld om water en stedelijke ontwikkelingen optimaal op elkaar af te stemmen. Hierbij wordt gekeken naar wateroverlast, de kwaliteit van het water, de belevings- en recreatieve waarde van het water en het beheer en onderhoud.

Energieneutrale stad
De gemeente heeft als doel in 2050 energieneutraal te zijn. Er kan aan verschillende oplossingen voor energiebesparing of duurzame energie worden gedacht, zoals het gebruik van rioolwater voor warmtewinning en energiezuinige gemalen. Het watersysteem kan worden benut voor het toepassen van warmte uit oppervlaktewater en grondwater. Het is de bedoeling om de komende jaren met een aantal innovatieve projecten te starten.

Ondergrondse drukte
Een andere ontwikkeling is dat het steeds drukker wordt in de grond. Voorbeelden hiervan zijn ondergronds bouwen, kabels en leidingen, bronneringen en warmtenetten. Dit alles heeft invloed op het watersysteem. Dat geldt ook voor de diepere ondergrond zoals grondwaterwinningen en de koude- en warmteopslag. Om te zorgen voor een zo optimaal mogelijk gebruik van de beschikbare ondergrondse ruimte is het nodig om in overleg met verschillende partijen na te blijven gaan welke activiteiten op welke plaats wel of niet gewenst zijn.

Water in West, Schop in de Grond
Voor de wijk West en voor Engelen is vorig jaar een inrichtings- en beheervisie gemaakt. Daarbij is een aantal knelpunten gesignaleerd. Er zijn oplossingen benoemd zoals het maken van een nieuwe waterinlaat voor West, het vergroten van de waterbergingscapaciteit, baggeren in de dorpskern Engelen en het afkoppelen van regenwater op harde gedeeltes in West. Het vergroten van de waterbergingscapaciteit is in uitvoering, de overige maatregelen worden nog uitgevoerd.

Veiligheid
Veiligheid is voor de stad van groot belang. Levensbedreigende situaties door overstroming van de Maas moeten zoveel mogelijk worden voorkomen. Recent bracht de Deltacommissie advies uit aan de regering. De uitwerking van dit advies vindt de komende jaren plaats. De gemeente participeert hierin. Overstromingsrisico's vanuit de beken Aa en Dommel worden beperkt door naast het Bossche Broek gebieden voor waterberging aan te leggen. Er zijn verschillende varianten uitgewerkt, waarbij de "Groene Rivier" de voorkeur geniet. Hierbij zijn de Gement en de Moerputten in beeld als waterbergingsgebied in combinatie met de realisatie van een ecologische verbindingszone.

Genieten
Uiteindelijk speelt water een belangrijke rol in het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit in de stad. De inwoners moeten immers kunnen blijven genieten van het schone water en de waterrijke natuur. Regionale projecten om via beken schoner en minder water in 's-Hertogenbosch te krijgen, worden ondersteund. Voor de stads-Aa en het huidige tracé van de Zuid-Willemsvaart wordt een visie opgesteld. Daarin wordt aangegeven hoe deze waterwegen er in de toekomst uit moeten zien.