26 mei 2009
Meerderheid Nederlanders heeft vertrouwen in elektronisch patiënten dossier
Wel grote behoefte aan voorlichting over elektronisch patiënten dossier
Bijna zeven van de tien Nederlanders hebben vertrouwen in de betrouwbaarheid van de uitwisseling van medische gegevens. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie heeft laten uitvoeren door TNS NIPO naar de houding van Nederlanders over elektronische patiëntendossiers (EPD). Een grote meerderheid (85%) denkt bovendien dat door de invoering van het landelijk EPD de kwaliteit van de medische zorg zal verbeteren.
Het overgrote deel (94%) van de respondenten heeft ook geen bezwaar gemaakt tegen het uitwisselen van medische gegevens. Een opvallend resultaat is dat ruim de helft van de bezwaarmakers ook voordelen ziet in het EPD en van mening is dat de zorg door het EPD zal verbeteren. Als grootste voordelen worden genoemd 'Betere samenwerking tussen zorgverleners' en 'voorkomen van medische fouten'. De meest genoemde nadelen zijn 'de beveiliging van de eigen medische gegevens' en 'mogelijke aantasting van de privacy'. Het onderzoek toont aan dat de meerderheid van de mensen de voordelen zwaarder laten wegen dan de nadelen. 'Handig in geval van nood of in bepaalde situaties' is de vaakst genoemde reden om geen bezwaar te maken.
Opvallend is dat onder bezwaarmakers de kennis over het EPD relatief laag is. Uit het onderzoek blijkt verder dat ook de kennis van de totale groep mensen op belangrijke punten tekort schiet. Zo denkt een derde van de ondervraagden ten onrechte dat zorgverzekeraars toegang hebben tot het EPD en weet men niet dat men te allen tijde bezwaar kan maken.
De NPCF zal daarom bij het Ministerie van VWS aandringen op een goede voorlichting over het landelijk te gebruiken elektronisch patiënten dossier. Atie Schipaanboord, directeur Beleid en Innovatie NPCF: 'We hebben de afgelopen week via de media het bewijs gekregen dat zelfs onder artsen veel misverstanden bestaan over het landelijk EPD. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer men meer informatie over het EPD krijgt, men positiever tegenover het EPD staat. Goede voorlichting kan een manier zijn om het draagvlak onder artsen verder te vergroten.'
Het volledige onderzoeksrapport is te downloaden via de website van de NPCF.
F4903 | TNS NIPObase CAWI | Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 17 tot en met 27 april 2009. Hierbij zijn 1.236 respondenten ondervraagd (n=1.236), waaronder 568 chronisch zieken.
Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Lisanne van Thiel (tel: 020 522 59 65) van TNS NIPO, of met Angelique Bronneberg (tel: 030 297 03 03), Manager Communicatie van de NPCF.
TNS NIPO