Universiteit Leiden

Bezoek Chileense president Michelle Bachelet

Maandag 25 mei heeft president Michelle Bachelet van Chili in het gezelschap van koningin Beatrix en prinses Máxima de Universiteit Leiden bezocht. In het Academiegebouw heeft zij na een lezing over versterking van de democratie in Latijns-Amerika een aantal Memoranda of Understanding (MoU's) ondertekend.

Lange band

In zijn welkomstwoord refereerde rector magnificus Paul van der Heijden aan de lange band die er bestaat tussen Nederland en Chili, al van voor Chili een kleine tweehonderd jaar geleden zijn onafhankelijkheid van Spanje verwierf. Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, memoreerde in zijn toespraak de basis van zijn politieke bewustwording, die verbonden is aan een van de zwartste dagen uit de Chileense geschiedenis. Hij herinnert zich nog goed dat hij als twaalfjarige op afstand getuige was van de coupe tegen de democratisch gekozen regering van Salvador Allende op 11 september 1973.

Humoristisch

Bachelet, zelf de eerste democratisch gekozen vrouwelijke president in Zuid-Amerika, sprak over de versterking van de democratie in Latijns-Amerika. Na haar toespraak beantwoordde ze vragen uit het publiek. De vragen waren ongeregisseerd en haar serieuze, spontane antwoorden hadden regelmatig een humoristische ondertoon. Na het halfuurtje vragen was het tijd voor het tekenen van de MoU's.

Becas Chili

Ter ontwikkeling van een hoogwaardige kenniseconomie wil Chili graag meer Chilenen in het buitenland laten studeren. Op 21 mei 2008 heeft Bachelet een innovatief en ambitieus studiebeurzenprogramma 'Becas Chili' aangekondigd, waarvoor maar liefst zes miljard Amerikaanse dollar opzij is gezet. Met de geschatte rente van 4% kan een groot aantal studenten in het buitenland studeren. Becas Chili voegt Nederland graag toe aan de landen waar Chilenen op basis van het beurzenprogramma naar toe kunnen gaan.

Onderwijssamenwerking

De MoU's die in het Academiegebouw zijn getekend, zijn een goede uitwerking van de samenwerking op onderwijsgebied tussen Nederland en Chili. De onderwijssamenwerking richt zich met name op het terrein van universitair en hoger beroepsonderwijs. Van Chileense zijde was de ondertekenaar de minister van Onderwijs, Mónica Jiménez. Zij tekende vier verschillende MoU's achtereenvolgens met Ronald Plasterk, minister van OCW, Sijbolt Noorda, voorzitter van de VSNU, DoekleTerpstra, voorzitter van de HBO-raad en Paul van der Heijden, rector magnificus/voorzitter van de Universiteit Leiden.

Willem van Oranjepenning

Na de ondertekeningsplechtigheid reikte Paul van der Heijden president Bachelet de Willem van Oranjepenning van de Universiteit Leiden uit. De penning die symbool staat voor het motto van de Leidse universiteit Praesidium Libertatis, 'Bolwerk van de Vrijheid' is Bachelet toegekend voor de oprechte rol die zijn speelt in het herstel en de bescherming van de vrijheid.

(26 mei 2009/SH)