Dertien onderzoekers gaan voor doorbraak zonne-energie FOM en Nuon
26/05/2009 17:08
Nuon Mediarelaties
Amsterdam, 26 mei 2009 - De Stichting FOM en energiebedrijf Nuon hebben dertien onderzoeksvoorstellen met een totale waarde van 3.680.000 euro gehonoreerd. De nieuwe onderzoeksprojecten maken deel uit van het Joint Solar Programme (JSP) dat als doel heeft om het rendement van zonnecellen op de lange termijn drastisch te verhogen en de kosten van zonnestroom sterk te verlagen.
De nieuwe projecten beogen voornamelijk bij te dragen aan efficiëntere conversiemethoden, geavanceerd licht management en het verbeteren van het ontwerp en productieproces van zeer goedkope concepten met een gemiddelde tot hoge efficiëntie.
Het Joint Solar Programme (JSP) van FOM en Nuon heeft een looptijd van vijf jaar en een totaalbudget van 4 miljoen euro, waaraan beiden evenveel bijdragen. Inbedding van de projecten in het lopende programma creëert een proeftuin die geschikt is voor het uitwerken van nieuwe ideeën en slimme concepten. In totaal zijn er dertig vooraanmeldingen ingediend ter waarde van ruim dertien miljoen euro. De gehonoreerde voorstellen werden in twee beoordelingsrondes door wetenschappelijke experts als beste aangewezen. De projecten zullen in de loop van 2009 worden opgestart en duren elk circa vier jaar.
Over het Joint Solar Programme
Het JSP beoogt fundamenteel en grenzenverkennend onderzoek aan fotovoltaïsche zonne-energie ('zonnestroom') in Nederland te stimuleren, met als doel de kennisbasis te verbreden en te verdiepen en doorbraken te forceren. Dit is noodzakelijk omdat op de langere termijn zonnecellen nodig zijn met een aanzienlijk hoger rendement en veel lagere kosten dan de huidige zonnecellen. Dat is ook mogelijk, want het verschil tussen het rendement van de beste commerciële zonnecellen en het theoretisch maximaal haalbare rendement voor omzetting van licht in stroom is nog erg groot.
Ook voor kostenverlaging zijn nog veel mogelijkheden, door een combinatie van rendementsverhoging en het toepassen van betere processen en schaalvergroting. Het Joint Solar Programme is in 2004 ingesteld. Nuon neemt sinds 2008 deel aan dit programma. Sinds haar acquisitie van zonnecelfolieproducent Helianthos in april 2006 is Nuon actief in de ontwikkeling van flexibele zonnecelfolie.
Over FOM
De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) bevordert fundamenteel natuurkundig onderzoek in Nederland. Activiteiten van FOM komen het algemeen belang ten goede, in het bijzonder dat van het hoger onderwijs en het bedrijfsleven. Met circa negenhonderd medewerkers en een omzet van tachtig miljoen euro voert FOM natuurkundig toponderzoek uit binnen drie instituten en 146 werkgroepen aan Nederlandse universiteiten.
FOM heeft als een van haar strategische speerpunten Energie. Het Joint Solar Programme past in dat kader en wordt door FOM uitgevoerd als een Industrial Partnership Programme. Dit is een onderzoeksprogramma waarin FOM academische kennis koppelt aan industriële ambities door middel van hoogstaand natuurkundig onderzoek in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven.
Over Nuon
Nuon is een ambitieuze energieonderneming die met ruim 10.000 medewerkers meer dan 3 miljoen consumenten en organisaties bedient in Nederland, België en Duitsland. Nuon produceert, transporteert en levert elektriciteit, gas, warmte en koude, en handelt in energie op de belangrijke internationale markten. Ook biedt Nuon aanvullende diensten en technische innovaties aan bedrijven en consumenten. Nuon streeft daarbij naar een betrouwbare, duurzame en betaalbare energievoorziening. Met een omzet van 6,1 miljard euro in 2008 heeft Nuon een vooraanstaande positie in de Nederlandse energiemarkt. De aandelen zijn in handen van lokale en regionale overheden. Nuon heeft met ingang van 1 juli 2008 het bedrijf organisatorisch gesplitst in een netwerkbedrijf en een productie- en leveringsbedrijf. Sinds die datum functioneren beide ondernemingen operationeel zelfstandig onder een financiële holding en onder een gezamenlijke Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen.
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.fom.nl/live/onderzoek/onderzoeksprogrammas/artikel.pag?objectnumber=1