Gemeente Rotterdam

De gemeenteraad vergaderde op maandag 25 mei over het coalitievoorstel en de kandidaat-wethouders werden geinstalleerd.

Peter Lamers en Hans Vervat benoemd als wethouder De coalitiepartners PvdA, CDA en GroenLinks stelden voor de heer Peter Lamers (CDA) en de heer Hans Vervat te benoemen als wethouder. De komende tijd moeten alle zeilen worden bijgezet. Daarom wil de coalitie wil op volle sterkte de bestuursperiode afmaken. De fractievoorzitters maakten ook afspraken over de een nieuwe portefeuilleverdeling. Naast enkele verschuivingen in de portefeuilles van de zittende wethouders krijgt Hans Vervat de portefeuille Verkeer & Vervoer en Economie en Peter Lamers Buitenruimte, Sport en (ambtelijke) Concernorganisatie. Het college stelt de definitieve verdeling binnenkort vast.

De fractievoorzitters deden daarnaast aanvullende voorstellen voor het versneld aanpakken van de gevolgen van de economische recessie. D66 vond het niet goed dat de raad besluiten nam over de voorstellen. Zo was de fractie van Leefbaar Rotterdam niet aanwezig en zijn de voorstellen te complex om daar tijdens de vergadering over te kunnen besluiten. De raad besloot daarom geen inhoudelijke besluiten te nemen en enkel op de voorstellen van de coalitie te reageren. Deels stelt de coalitie intensiveringen voor, deels investeringen. Een voorstel is bijvoorbeeld om geld uit te trekken om de motie Duijs, die gaat over het helpen van 1050 Rotterdamse kinderen in nood, uit te voeren. Voorgesteld wordt ook YourWorld met drie maanden te verlengen en er via YourJob voor te zorgen dat er voldoende stageplaatsen beschikbaar zijn voor jongeren van ROC's en het VMBO. De coalitie wil daarnaast dat de kosten voor het gratis OV voor 65 plussers structureel geregeld wordt. Ook wil de coalitie een beroep doen op het Investeringsfonds Rotterdam (IFR). Maximaal 100 miljoen moet worden ingezet om de gevolgen van de recessie op te vangen. Qua inzet van dit budget kan gedacht worden aan het versterken en vergroenen van de Rotterdamse economie. Voorbeelden daarvan zijn het verbeteren van de fietsvoorzieningen en het aankopen van verwaarloosd particulier bezit. Rotterdam moet een plek zijn waar homo's zich veilig en thuis voelen. Het nieuwe stadsbestuur moet een breder participatiedebat voeren in stad. Niet een debat over enkel de Islam. Om de plannen te bekostigen wil de coalitie ook omvangrijke bezuinigingen doorvoeren op de kosten voor de inhuur van externe adviseurs en interim management.

De SP had graag tijdens de vorige raadsvergadering het debat gevoerd over het nut en de noodzaak van twee nieuwe wethouders. De SP vond de benoeming en het wisselen van de portefeuilles niet nodig. De voorgestelde setting, een CDA-er en PvdA-er erbij, strookt daarnaast niet met het stemgedrag van de Rotterdamse kiezers. De fractie vond de door de coalitie voorgestelde dekking niet voldoende en meerdere voorstellen 'oude wijn in nieuwe zakken'. Ook het belang van de haven kwam in de voorstellen niet nadrukkelijk genoeg aan de orde. Veel van de voorstellen dragen niet bij aan het oplossen van de crisis. Dat vond de VVD. De partij vond ook dat de overheid zich niet moet bemoeien met zaken waar ze niet over gaat. Denk aan het geven van garantstellingen. Dat horen private partijen te doen. De VVD wilde niet dat er op dit moment een greep gedaan werd uit het IFR. Er moet niet aan potverteren gedaan worden. De voorstellen om de crisis te bezweren zijn niet nieuw. De partij maakte zich ook zorgen over de dekking. Als er plannen bijkomen, moeten er ook plannen afvallen. Ook zette de fractie vraagtekens bij de voorgestelde verschuivingen in de portefeuilles, nieuwe mensen op nieuwe plekken. De verdeling van de portefeuilles verraste de CU-SGP. Zo telde de fractie drie wethouders die zich met de economie bezig houden. De fractie wilde een besluit nemen over het aantal wethouders. De nieuw te benoemen wethouders zouden slechts halfgevulde portefeuilles krijgen. Om dit te voorkomen stelde de fractie voor met zeven wethouders de laatste maanden van deze collegeperiode in te gaan. In het voorstel van het college over de omvorming van het (deel)gemeentelijk bestel geeft het college namelijk zelf met zes wethouders de stad te kunnen besturen. Meerdere voorstellen vond de fractie niet duidelijk onderbouwd of concreet genoeg. Hetzelfde gold voor de dekking. D66 wilde niet in herhaling vallen. De partij vond het een slecht signaal dat Leefbaar Rotterdam niet aanwezig was. Het ergens niet mee eens zijn betekende volgens de fractie niet dat je kunt weglopen. De fractie ziet uit naar de kaderbrief om inhoudelijk over de voorstellen te kunnen debatteren.

Het voorstel van de CU-SGP werd verworpen. Naast de CU-SGP stemden D66 en de SP voor.

De gemeenteraad heeft met 26 stemmen voor en 4 tegen besloten de heer Lamers en de heer Vervat te benoemen als wethouder.

Bron: Beheerorg. I*RIS / Rotterdamnl , 26-05-2009