Gemeente Echt-Susteren


Bescherming drinkwater in de Euregio

Euromosa heeft eind april een bijeenkomst belegd tussen specialisten, de landbouwsector en de overheden uit België, Nederland en Duitsland om te praten over de bescherming van drinkwater. De grootste bedreiging voor deze primaire levensbehoefte komt van de verontreiniging van het grondwater door nitraat en bestrijdingsmiddelen.

Â

Hoewel in elk land overleg is tussen landbouw en overheid, is hierbij tot nu toe niet naar de invloed van het omringende buitenland gekeken. En dat is vreemd, want een deel van het Duitse probleem wordt veroorzaakt door Nederlandse agrariërs.

Zij brengen hun mest naar de Duitse akkers omdat de regelgeving en het toezicht in Duitsland veel minder streng zijn dan in Nederland. Wat men daarbij niet beseft, is dat de verontreiniging via het grondwater uiteindelijk weer in Nederland terugkomt.

Alsof men water naar de zee draagt!

Grenzen

Euromosa is het grensoverschrijdende samenwerkingsverband tussen de Vlaamse gemeente Maaseik, het Nederlandse Echt-Susteren en de Duitse gemeenten Waldfeucht, Selfkant en Gangelt. Op diverse gebieden worden gezamenlijke projecten opgezet, vaak met steun van de Europese Gemeenschap. De Drinkwaterconferentie in Waldfeucht is hier een goed voorbeeld van. De vertegenwoordigers en deskundigen uit de drie landen spraken met elkaar over de gevaren, maar ook over de mogelijkheden om samen aan oplossingen te werken.Â

Â

Burgemeester Johannes von Helden van Waldfeucht geeft aan wat er besproken is: âDe boerenorganisaties beseffen zelf ook dat het drinkwater beschermd moet worden. Zij zijn ook consument en drinken water uit de kraan. Je ziet dat de meeste boeren ook heel anders werken dan 10 of 20 jaar terug. Men is veel bewuster met de mestproblematiek bezig en daarbij worden zij ondersteund door de overheid. Toch zijn er nog enkele boeren die nergens rekening mee houden en daardoor grote problemen veroorzaken.â

Â

âWat ook opvalt, zijn de verschillen in regelgeving in de drie landen. Daarnaast is er in Nederland een veel strengere controle op het uitrijden van mest. De mestwagens zijn daar voorzien van GPS en worden daardoor in de gaten gehouden. Dat moeten wij hier in Duitsland toch eigenlijk ook snel kunnen invoeren? Het meest positieve aan deze Drinkwaterconferentie vond ik echter de sfeer waarin met elkaar gesproken werd. Je merkt dat iedereen het probleem onderkent en dat men blij is dat nu ook gezocht wordt naar een oplossing over de grenzen heen. Daar is Euromosa voor en ik hoop en verwacht dat we met dit project een voorbeeld voor Europa kunnen stellen.â

Â

Laboratorium

Een aantal sprekers en vertegenwoordigers hebben nog tijdens de conferentie besloten om medio mei een vervolgafspraak te maken. In een laboratoriumachtige omgeving wordt dan verder gesproken over grensoverschrijdende oplossingen.

Â

Het woord laboratorium is verbonden met Euromosa. Euromosa presenteert zich namelijk als een Laboratorium voor interregionale samenwerking. Een proeftuin die bereid is om voorop te lopen en de grenzen van de mogelijkheden op te zoeken. Belangrijkste doel daarbij is, de opgedane kennis en ervaring zelf te benutten. Daarnaast kunnen de projecten als voorbeeld dienen voor andere grensoverschrijdende regioâs.

Â

Geologie

Hoewel er formeel sprake is van drie verschillende landen is het grensgebied Euromosa geologisch één geheel. Het grondwater stroomt hier richting Maas zodat de invloed die in het ene land veroorzaakt wordt ook doorwerkt in het buurland. Onder de grond zijn er namelijk echt geen grenzen.

Â

Het verslepen van mest van het ene naar het andere land om het daar te âdumpenâ dient dus geen enkel doel. De gehele regio wordt met de gevolgen geconfronteerd, dus ook de vervuilers zelf.

Â

Onder de boerenorganisaties is het begrip inmiddels wel doorgedrongen.

Slechts een klein percentage probeert de wetten en regels te omzeilen, de meeste landbouwers gaan heel secuur met het nitraatprobleem om. Zo wordt tegenwoordig exact bijgehouden hoeveel mest en bestrijdingsmiddelen gebruikt worden per perceel, waarbij ook nog bekend is wat de grenswaarden voor dat betreffende stuk land zijn. De eerste schreden op weg naar een grensoverschrijdende oplossing zijn dus al in de betrokken landen zelf gemaakt. Nu komt het aan op het opzetten van een open communicatie over de grenzen heen om het probleem op grotere schaal en vooral gemeenschappelijk aan te pakken. Euromosa Laboratorium neemt hierin het voortouw.

Â

Op de site www.euromosa.eu staat alle informatie over Euromosa te lezen.

Â

Â