Blindmakende ziekte gehalveerd in Derde Wereld

26/05/2009 12:00

Dark & Light Blind Care

Aantal mensen met trachoom gedaald van 84 naar 41 miljoen

Veenendaal, 26 mei 2009 - De bestrijding van de oogziekte trachoom in ontwikkelingslanden is de afgelopen vijf jaar zeer succesvol geweest. Het aantal mensen dat aan de blindmakende ziekte lijdt is in die periode wereldwijd gedaald van 84 naar 41 miljoen en de verwachting is dat trachoom in 2020 nauwelijks meer tot nieuwe gevallen van blindheid zal leiden.

Dat blijkt uit het jubileumrapport van de International Trachoma Initiative (ITI), een platform dat in 1998 na een conferentie van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot stand kwam. Een van de initiatiefnemers van het platform is geneesmiddelenfabrikant Pfizer, die in 1990 ontdekte dat het sterke antibioticum Zithromax - oorspronkelijk ingezet tegen chlamydia - ook werkte tegen trachoom. Sindsdien verstrekt Pfizer het antibioticum gratis.

,,Het geneesmiddel is wel gratis, maar het in die landen bij de lokale gezondheidswerkers en de patiënten zien te krijgen, is nog steeds de uitdaging," stelt Bart Lont van de Nederlandse hulporganisatie stichting Dark & Light Blind Care. De stichting zet zich in voor blinden en slechtzienden in Afrika en Azië en ondersteunt inmiddels veertig projecten. In Soedan en Ethiopië heeft Dark & Light projecten die zich specifiek op de bestrijding van trachoom richten.

De oogziekte is vooral bekend door de beelden van kinderen uit ontwikkelingslanden met ontstoken ogen en vliegjes op hun oogleden. Op dit moment zijn er op de wereld acht miljoen mensen blind als gevolg van trachoom. Die ziekte treft vooral de armste mensen, wordt overgebracht via oogafscheiding of vliegen en leidt op den duur tot blindheid.

Sinds 1998 wordt de ziekte op vier verschillende manieren bestreden. Mensen in risicogebieden moeten allereerst toegang krijgen tot schoon water en betere sanitaire voorzieningen. Daarnaast krijgen ze voorlichting over betere hygiëne zodat de kans op verspreiding van de ziekte vermindert. In een vroegtijdig stadium kan trachoom behandeld worden met Zithromax, in een vergevorderd stadium kan een ooglidoperatie uitkomst brengen.

Deze aanpak is in diverse landen succesvol toegepast. In Zuidoost Marokko leed vijftien jaar geleden 46 procent van de bevolking aan een vorm van trachoom, nu nog 5 procent van de kinderen en 0,1 procent van de volwassenen. In Ghana is het aantal gevallen bij kinderen van 16 tot onder de 5 procent gedaald.

Terwijl trachoom in 56 landen voorkomt, is het ITI slechts in achttien landen actief. Volgens Dark & Light is er dus nog steeds hulp nodig om vele miljoenen patiënten te helpen met water- en sanitaire voorzieningen, antibiotica en ooglidoperaties. Volgens de stichting is 75 procent van alle blindheid te voorkomen. Lont: ,,Het is onnodig om door trachoom blind te worden. Het blijft dan ook ons doel om voor 2020 alle vermijdbare blindheid in de wereld uit te bannen."





http://www.darkandlight.org