Ingezonden persbericht


Paaltjes vertellen verhaal bij fietsroute
Primeur voor Winterswijk

22 mei 2009

WINTERSWIJK - Winterswijk heeft als eerste in Nederland paaltjes langs fietsroutes die letterlijk een verhaal vertellen over de plek waarop je je op dat moment bevindt. Het gaat hierbij om paaltjes die in beweging worden gezet door op een pedaal te trappen. De paaltjes staan op 20 plekken langs de 3 TRAP-routes (cultuurhistorische routes) die in Winterswijk zijn uitgezet. De gemeente Winterswijk en de Stichting Bevordering Toerisme Winterswijk zijn de initiatiefnemers in dit project. De paaltjes worden op 25 mei a.s. in gebruik genomen.

De omgeving van Winterswijk is een plek waar cultuurhistorie nog tastbaar aanwezig is. Zowel in de bodem als in tal van gebouwen in het dorp en het buitengebied vind je vele herinneringen aan vroeger. In 2008 zijn drie TRAP-routes (cultuurhistorische routes met verhalen in het landschap) uitgezet. Met de toevoeging van deze paaltjes zijn deze routes nu extra aantrekkelijk geworden. De paaltjes zijn geplaatst op twintig interessante plekken langs de routes. De paaltjes zijn uitgevoerd met een pedaal. Door op dit pedaaltje te trappen wordt energie opgewekt. Die energie wordt omgezet in geluid. Het is dus een duurzame en milieuvriendelijke manier om informatie te verstrekken. De paaltjes zijn in november 2008 geĂŻntroduceerd door de firma Playnetic in Warnsveld. Tijdens de Recreatievakbeurs zijn de paaltjes onderscheiden met de Pleisureworld noviteiten award.

Verhalen
Wat krijg je zoal te horen als je het paaltje 'in beweging' zet? Verhalen over het smokkelen in het grensgebied van Nederland en Duitsland. Hoe het vee 's nachts de grens over wandelde om elders met voordeel te worden verkocht. Of over de kastelen en havezates die vroeger rond Winterswijk hebben gestaan. Met verhalen over de roemruchte belevenissen van de edellieden die die plekken bewoonden. Maar denk ook aan het leven van de gewone boer. Hoe hij zich staande hield en zijn kost verdiende in vroeger tijden, toen de wereld toch een stuk kleiner was dan anno 2009. Vanzelfsprekend is ook een trap-paal gewijd aan een van Winterswijks beroemdheden, de bekende schilder Pieter Mondriaan, die heeft van zijn 8e tot zijn 20e jaar in Winterswijk heeft gewoond.

TRAP-routes
De rijkdom aan historie plus het bijzondere landschap hebben ertoe geleid dat Winterswijk de status van Nationaal Landschap heeft gekregen. Het uitzetten van cultuurhistorische fietsroutes lag dan ook voor de hand. Drie fietsroutes voeren langs dit Winterswijkse erfgoed. De lengte van de routes varieert van 33 tot 40 kilometer. Aan de routes zijn dertien informatieborden geplaatst die ieder verhalen over een historisch of archeologisch onderwerp. Zo kun je lezen over de historie van de scholteboeren, de textielindustrie, vijfduizend jaar boerenleven, de spoorwegen, landverdedigingswerken, noem maar op. Er is een handzaam boekwerk verschenen met de routes en de nodige beschrijvingen. Verkrijgbaar bij VVV Winterswijk en boekhandel, maar je kunt ook tevoren kijken op www.traproute.nl.


---