PERSBERICHT
Broek in Waterland, 18 mei 2009.
FOTO-EXPOSITIE JOOST THOLENS ,
De Waterland Art Gallery
De Waterland Art Gallery presenteert van zaterdag 23 mei t/m zondag 12 juli de foto-expositie "Fotografiek" met werk van Joost Tholens.
De galerie is gevestigd in het 17e-eeuwse houten rijksmonument aan het Roomeinde 13 te Broek in Waterland, 6 km ten noorden van Amsterdam en elk weekend geopend van 12.00 tot 17.30 uur en op afspraak.
Zie voor meer informatie de website van de galerie
Over het werk.
"Ik maak foto's die niet op foto's lijken" zei fotograaf, dadaïst en filmmaker Man Ray (1890 - 1976). Een uitspraak waar Joost Tholens het zeer mee eens is.
Het fascinerende aan het werk van Tholens is dat hij de fotografie niet gebruikt om de kijker iets te laten zien wat bekend is, maar iets wat niet bestaat, iets dat door hem ontworpen is.
De foto's die hij maakt zijn de bouwstenen van zijn verbeelding. Zorgvuldig gekozen foto's worden opgebouwd tot een abstracte, vaak grafische structuur.
Vandaar ook de titel van deze tentoonstelling: "Fotografiek".
Tholens, zoon van een architect, is gefascineerd door architectuur en strakke vormen.
Hij is een interbellum figuur met bewondering voor de ideeën van Bauhaus. Vaak ook wordt M.C.Escher genoemd over wie hij ooit een filmpje maakte voor zijn TV kunstprogramma "Kijk op kunst",
maar hijzelf voelt zich toch meer geïnspireerd door de collages van David Hockney.
Met zijn fotografie van de laatste jaren speelt hij, door een enkele opname, of een aantal bijna gelijke opnamen te spiegelen en te vermenigvuldigen,
een spel waardoor grafische vormen ontstaan, die hij "fotocomposieten" noemt. In deze tentoonstelling aandacht voor zijn laatste ontwikkeling waarbij
er meer menselijke figuren in beeld verschijnen, die opgenomen worden in het totaalbeeld van zijn fotografiek.
Over Joost Tholens.
Joost Tholens begon in 1956 met fotograferen in de toen nog Bussumse televisiestudio's.
Hij kreeg zijn opleiding tot documentairemaker en filmer in Londen bij de BBC en op de London School of Film Technique.
Als regisseur en programmamaker werkte hij lange tijd voor de KRO en later voor de NOS, Human, NIK en NCRV. Talloze documentaires in binnen- en buitenland staan op zijn naam.
Hij gaf workshops aan de National Filmschool in Beaconsfield, Engeland en trainde cameramensen en actualiteiten redacties in Namibië.
Hij fotografeerde in ontwikkelingslanden voor non-profit organisaties als Miva en Memisa.
De collectie van die foto's bevindt zich thans in het Documentatie Centrum van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Sinds 1998 houdt hij zich alleen nog maar met zijn fotocomposieten bezig.
In 2007 verscheen via Roma Publications zijn eerste fotoboek "Spiegelingen / Reflections", dat via zijn website
Op deze site vindt u nog meer informatie over hem en zijn werk.
Een nieuw fotoboek.
Binnenkort verschijnt Tholens' tweede fotoboek met als titel "Visies / Visions" met een inleiding van Drs. Hein van Haaren, oud voorzitter van de Mondriaanstichting
en oud interim directeur bij het Nederlands Architectuurinstituut.
N.B.
Noot voor de redactie/