ChristenUnie



Een gelukkige jeugd

vrijdag 22 mei 2009 09:48 Europarlementariër Bas Belder en andere kandidaten voor de Europese verkiezingen touren al een aantal dagen door het land met een campagnebus. In Utrecht hield Belder de volgende toespraak over de schrijnende toestanden in de Bulgaarse jeugdzorg en het mogelijke Europese antwoord daarop.

"Wat is er mooier dan blijde kindergezichten?! En wie verlangt er niet naar een gelukkige jeugd?! Een jeugd met perspectief.

In Bulgarije heb ik, samen met mijn beleidsmedewerker Frank van der Maas, het tegendeel gezien. Duizenden verlaten, verstoten kinderen. Geen warme harten, handen van vader en moeder. Je mooie jeugd slijten in kinderhuizen waar aan alles gebrek is.

ChristenUnie-SGP willen dat drastisch veranderen. Dat heet voor ons heel concreet Europese samenwerking! Dat heet voor ons christelijke politiek in Europa. Daarvoor hebben wij natuurlijk Brussel nodig, het Europees Parlement en de Europese Commissie. Evengoed hebben wij daarvoor de jongeren van Christen-Unie en SGP nodig. Hun jaarlijkse ontmoetingen met leeftijdgenoten uit Oost-Europa, denk aan de Summer Schools, zijn een prachtig voorbeeld.

Ik keer terug naar de harde werkelijkheid van Oosteuropese jongeren. Die zag ik, samen met onze lijsttrekker Peter van Dalen, maandag tijdens een werkbezoek aan Amsterdam. Medewerkers van het Scharlaken Koord vertelden over Hongaarse, Roemeense, Bulgaarse, Moldavische meisjes van nauwelijks 18 achter Amsterdamse ramen... Vaak al misbruikt in kinderhuizen in het vaderland. Het Scharlaken Koord wil samen met ChristenUnie-SGP een Europese strategie van preventie ontwikkelen. Pak het kwaad aan bij de bron. Dat verstaan wij inderdaad onder Europese samenwerking. Onbegonnen werk? ChristenUnie-SGP vertrouwen op God!

Wat is er overigens veel werk voor onze partijen, voor onze jongerenorganisaties in Oost-Europa. Werkbezoeken aan Servië en Albanië maakten mij dat duidelijk. In Tirana (hoofdstad van Albanië) bijvoorbeeld sprak ik met studenten die uitzagen naar contacten met Nederlandse jongeren, die christelijke politiek voorstaan in eigen land én Europa.

Deze open houding vraagt van ons een antwoord. In 2003 legden de Europese regeringsleiders zich plechtig vast op een Europees perspectief voor de Westelijke Balkan. ChristenUnie-SGP willen Europees woord houden, willen zich volledig inzetten voor een langdurige, grondige realisering van die Europese belofte van toetreding. Let wel: Voor de toekomst van de toekomst van Oosteuropese landen, hun jeugd! Over duurzaam Europees beleid gesproken. Dé krachtbron van deze politiek ligt in het Evangelie. Onze boodschap voor én in héél Europa!"