Actiz

22 mei 2009

Baan in de zorg voor 5.000 werklozen

Plan ActiZ en ABVAKABO FNV biedt werklozen nieuw perspectief in de zorg

ActiZ en ABVAKABO FNV gaan de komende twee jaar 5.000 werkloze jongeren opleiden voor een baan in de zorg bij een verpleeg-, verzorgingshuis, de thuiszorg of kraamzorg. Ook gaan de brancheorganisatie van zorgondernemers en vakbond nog eens 1.000 mensen van bedreigd werk naar werk in de zorg begeleiden. Als een van de grootste arbeidssectoren willen ActiZ en ABVAKABO FNV zo een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de jeugdwerkloosheid.

Ook in de huidige economische recessie blijft de zorgvraag groeien. Er is dan ook volop behoefte aan gemotiveerd en geschoold personeel voor de zorg. Tegelijkertijd wordt een enorme stijging van de jeugdwerkloosheid voorspeld. "Als maatschappelijke sector blijf je dan niet stil zitten", zegt Aad Koster, directeur ActiZ. "In de periode 2009 - 2011 gaan we daarom 5.000 werkloze jongeren opleiden en begeleiden. Zo bieden we hen een mooi nieuw perspectief in een sector die veel te bieden heeft." Daarnaast willen ActiZ en ABVAKABO FNV mensen die hun baan dreigen te verliezen, begeleiden naar een functie in de zorg. Via deze `werk naar werk' begeleiding zullen nog eens
1.000 mensen een toekomst vinden in een verpleeg- of verzorgingshuis, thuiszorgorganisatie of in de kraamzorg.

Regionale uitvoering
De werkloze jongeren krijgen scholing of omscholing en gerichte begeleiding. Dat laatste is belangrijk om uitval te beperken. De arbeidsmarkt verschilt per regio en het plan wordt daarom regionaal uitgevoerd. "Op diverse plaatsen in het land gaan we brancheservicepunten Zorg oprichten", vervolgt Aad Koster. "In die servicepunten werken regionale partijen als werkgevers, gemeente en UWV Werkbedrijf samen om vraag en aanbod uit de regio te matchen." Om het plan te realiseren worden reguliere middelen ingezet, maar de partijen zullen ook een beroep doen op de middelen die het kabinet heeft uitgetrokken om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. "We rekenen absoluut op steun van het kabinet", aldus Aad Koster. "Met werk voor 6.000 mensen leveren we immers een wezenlijke bijdrage aan het plan van het kabinet om 25.000 jongeren te behoeden voor werkloosheid." Dat is niet alleen goed voor de werkgelegenheid maar ook goed voor de zorg voor de cliënten, stellen ActiZ en ABVAKABO FNV. Zij zijn aangesloten bij respectievelijk MKB-Nederland en FNV, mede-ondertekenaars van het akkoord in de Stichting van de Arbeid over de economische crisis.

Sociale innovatie
Onderzoek laat zien dat zonder maatregelen in 2012 het tekort aan bijvoorbeeld verzorgenden en verpleegkundigen rond de 13.000 zal liggen. Daarom moet er meer gebeuren dan alleen werving en behoud. Werken in de zorg moet aantrekkelijker worden en werknemers meer bevrediging geven. Meer aandacht voor de organisatie en kwaliteit van het werk is daarom van wezenlijk belang. Ook om met de beschikbare arbeid alle zorg te kunnen blijven verlenen. "We moeten manieren ontwikkelen om het werk anders te organiseren en aan te sturen; met meer zelfstandigheid voor werknemers en meer ruimte voor ontplooiing", stelt Aad Koster. Dat vraagt vooral ook om een omslag bij zorgorganisaties. Met een meerjarig programma sociale innovatie gaat ActiZ haar leden ondersteunen om die omslag langzaam maar zeker te maken. "Andere manieren van organiseren en werken leidt tot beter gemotiveerde medewerkers en dat komt de kwaliteit van de zorg ook zeker ten goede", besluit Aad Koster.

In verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties (VVT) werken in totaal ruim 450.000 mensen. De VVT-sector behoort daarmee tot een van de grootste werkgelegenheidssectoren in Nederland.