Gemeente Zandvoort
Commissie Raadszaken behandelt ontwerp-groenbeleidplan
De leden van de commissie Raadszaken hebben direct positief gereageerd toen vorige week bij hen het ontwerp-groenbeleidsplan op de mat viel.
Enthousiast
Het enthousiaste verzoek van commissielid K. Stammis om voorafgaand aan de bespreking het stuk eerst uitgebreid te laten presenteren en toelichten kreeg bijval. Velen willen het groenste beleidsstuk van de gemeente volledig tot zijn recht laten komen, omdat zij beseffen dat groen van strategisch belang is voor de badplaats. Niet alleen voor de inwoners, maar ook voor de toeristen.
Uitgebreide behandeling
Op naar een uitgebreidere behandeling dus. Deze staat geagendeerd op 12 mei aanstaande in de commissie Raadszaken. Iedere inwoner die dat wil kan dan over dit groene beleidsstuk zijn zegje doen. Later in de maand, op 26 mei, zal de raad over het plan besluiten.
Hoger niveau
Het stuk voorziet in wat de titel al zegt: 'Groenbeleidsplan - Maak Zandvoort groen'. Doel van dit nieuwe beleidsplan is het bestaande groen in de badplaats Zandvoort op een hoger niveau te brengen en bij nieuwe stedenbouwkundige projecten aandacht te besteden aan behoud van het bestaande groen en het aanbrengen van kwalitatief nieuw groen.
Belevingswaarden
De gemiddelde belevingswaarde van de inwoners ten aanzien van de groenvoorzieningen in de openbare ruimte is de meetbare prestatie. De belevingswaarde wordt gemeten bij de leefbaarheidmonitor. In 2007 was dat het rapportcijfer 6,1. Dit cijfer moet hoger worden. Om het voorgestelde groenbeleid tot uitvoering te kunnen brengen moet -volgens het plan- een in het plan beschreven hoofdgroenstuctuur vastgesteld worden, die opgenomen wordt in de bestemmingsplannen als niet te bebouwen in de toekomst.
Beleving
Bij het opstellen van het Groenbeleidsplan heeft het college gebruik gemaakt van de uitkomsten van het Digipanelonderzoek over groen dat in 2007 is uitgevoerd onder de DigiPanelleden. Daardoor haakt het plan goed aan op de beleving van het Zandvoortse groen onder de inwoners - zie hieronder.
Optimaliseren
Met het Groenbeleidsplan - Maak Zandvoort groen biedt het college van Burgemeester en Wethouders de raad een kort maar krachtig beleidsstuk aan dat alle kans biedt op het optimaliseren van de groenvoorziening binnen de huidige financiële uitgangspunten. De uitwerking van deze kaders zal per buurt in samenspraak met de direct betrokkenen gebeuren; het vaststellen van het plan vormt dus pas het begin van een (nog) mooier Zandvoort!
Achtergrond
Uit de resultaten van het Digipanel blijkt dat het gemiddelde rapportcijfer 6,1 is, 70% gaf een 6 of hoger. In het Centrum is men minder tevreden dan in Noord en Overig Zandvoort. Alle panelleden gaven hun eigenbuurt gemiddeld een 5,3. Men was het meest tevreden over bloembakken 6,9 en het minst over het gras 5,5. Er zijn te weinig bomen 66% en perken (met in de zomer bloemen) 65%. Het onderhoud scoorde 6,4. Bijna de helft heeft gevraagd om meer groen, bomen, zomerbloemen en bloembakken. De reactie "Bouw niet alles zo vol dat er geen groen meer is" geeft al aan dat er niet veel ruimte voor groen is. Ook werd de relatie gelegd met het extreme klimaat waardoor het groen het niet makkelijk heeft in Zandvoort. Vaak klaagden de digipanelleden over de hondenpoep bij bomen, in gras en in het plantsoen waardoor dit onbruikbaar is. Ook werd meerdere keren gevraagd of het helmgras vervangen kan worden door stedelijk groen al zijn de meningen hierover verdeeld omdat anderen het helmgras mooi vinden. Er waren ook veel mensen die graag mee willen helpen met het groen maken en houden van Zandvoort. Naast deze gegevens van het digipanel is informatie verkregen van de uitvoerder, groenmedewerkers, medewerkers RO, VH en financiën en incidentele gesprekken met bewoners en vertegenwoordigers van organisaties. Voorts is geschouwd op basis van de groenbeheerkaarten. Hieruit blijkt dat de beheerkaarten beter geactualiseerd kunnen worden, de gemeente soms groen onderhoudt op het grondgebied van derden en het groen niet altijd conform de kwaliteitsnormen onderhouden wordt. Ook blijkt het werk niet gestructureerd te zijn naar kwaliteitsniveau's, jaar- en meerjarenprogramma.