GroenLinks
Groene Kredietverzekering zeer urgent
20 mei 2009
GroenLinks pleit voor het instellen van een Groenekredietverzekering in reactie op een vandaag verschenen rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. De directeur van dit bureau, Prof. Dr. Maarten Hajer, maakte vandaag bekend dat de kredietcrisis wereldwijd tot een halvering van de kredieten voor duurzame innovatie heeft geleid. De noodzakelijke ontwikkeling en opschaling van milieusparende technieken, zoals wind- en zonne-energie, wordt daardoor zeer ernstig vertraagd.
De combinatie van het wegvallen van groene innovatiekredieten en de sterk gedaalde prijs van fossiele brandstoffen brengt het PBL tot de voorspelling dat de milieudoelen voor de middenlange en lange termijn niet gehaald zullen worden. Daar waar economische krimp op korte termijn tot minder CO2-uitstoot leidt zal het uitblijven van groene innovatie straks een nog grotere versnelling in de uitstoot veroorzaken.
Volgens GroenLinks is het zeer urgent dat Nederland op Europees én nationaal niveau zich inspant om extra faciliteiten te creëren voor groene kredieten. Dit kan betekenen dat er binnen bestaande kredietfaciliteiten een voorrangsbehandeling komt voor milieusparende kredieten of dat er nieuwe faciliteiten worden ontwikkeld. Denkbaar is bijvoorbeeld om analoog aan de Exportkredietverzekering een Groenekredietverzekering op te zetten. Waarbij de overheid zich garant stelt voor (een deel van) de risicos die verbonden zijn aan duurzame investeringsprojecten.
Ook banken en institutionele beleggers moeten onder druk gezet worden meer groene kredieten te verstekken. Want het mag niet zo zijn dat alle extra (monetaire) middelen - van kapitaalinjecties, garantstellingen tot renteverlagingen alleen maar ten goede komen aan een betere balans van de banken.
Het GroenLinks alternatief Greendeal 2.0 bewijst dat het mogelijk is om zowel de investeringen als de houdbaarheidsmaatregelen uit het anti-crisispakket te verdubbelen. Maar ook dan heeft de overheid niet de financiële armslag om de terugval in de groene kredietverlening volledig op te vangen. Het is daarom noodzakelijk om ook op andere wijze milieuvriendelijke innovaties te stimuleren. Vrijwillige afspraken en convenanten tussen de overheid en het bedrijfsleven bieden hier geen uitkomst. Want koplopers hebben momenteel een fors kredietprobleem en klaplopers kunnen nog makkelijker uitkomen onder deze te vrijblijvende afspraken.
Juist nu is het zaak om milieusparende innovatie af te dwingen. Dat moet door middel van prijsprikkels, hogere milieuheffingen die de vervuiler laten betalen, of door wetgeving en Europese richtlijnen die hoger duurzaamheidseisen opleggen aan producten. Wie nu niet kiest voor een doorbraak in groene innovatie, moet straks machteloos toezien hoe de kredietcrisis de klimaatcrisis onbeheersbaar maakt.
Jolande Sap (Tweede Kamerlid voor GroenLinks)
Judith Sargentini (Lijsttrekker voor GroenLinks bij de Europese Verkiezingen)