Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

9 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200708171/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 20 mei 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Overijssel
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Industrie West 2003' van de gemeente Haaksbergen) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Overijssel, waarbij het bestemmingsplan 'Industrie West 2003' van de gemeente Haaksbergen grotendeels is goedgekeurd. Het plan heeft betrekking op de bestaande industrieterreinen Brammelo, West, 't Vark en Oost ten zuidwesten van de kern Haaksbergen. Deze terreinen liggen allemaal bij elkaar en vormen samen één groot industrieterrein. Het plan is voornamelijk conserverend van aard. Dat betekent dat de bestaande situatie voor een groot deel wordt gehandhaafd. Een aantal inwoners van Haaksbergen vindt dat de gemeenteraad hun woningen niet in het bestemmingsplan had mogen opnemen, omdat de woningen niet op het industrieterrein liggen. Verder vinden zij dat het provinciebestuur onderzoek had moeten doen naar de luchtkwaliteit. Daarom zijn zij tegen het goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het college heeft geen goedkeuring verleend aan het plan voor zover het betrekking heeft op een afvalsorteerbedrijf. Het college vindt dat in het plan had moeten worden bepaald welke afvalstoffen daar mogen worden verwerkt. Nu is er geen beperking in het plan opgenomen, aldus het college. Het afvalsorteerbedrijf is het niet eens met de beslissing van het provinciebestuur. Daarom is ook hij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 6 april jl. op zitting behandeld.
2. 200800791/1
datum van uitspraak: woensdag 20 mei 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'TU-Noord (De Noordelijke Wippolder)' van de gemeente Delft) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland, waarbij het bestemmingsplan 'TU-Noord (De Noordelijke Wippolder)' van de gemeente Delft grotendeels is goedgekeurd. Het plan heeft betrekking op het noordelijke deel van de TU-wijk ten zuiden van de binnenstad waar de gebouwen van de Technische Universiteit staan. Het plan maakt onder meer woningbouw mogelijk op een aantal locaties waar nu gebouwen staan die niet meer door de TU worden gebuikt. Ook op de plek van de vroegere Scheepmakerij en op de locatie van een voormalig kerkgebouw aan de Charlotte de Bourbonstraat mogen woningen komen. Het plan maakt verder de aanleg van een tramlijn mogelijk bij het Mijnbouwplein en de Michiel de Ruyterweg. Onder meer een aantal bedrijven in de omgeving, de Belangenvereniging TU Noord en de Vereniging Vrienden van de Delftse Botanische Tuin zijn het niet eens met het plan en zijn tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het provinciebestuur vanwege de woningbouw een zogenoemd milieueffectrapport had moeten opstellen waarin de gevolgen voor het milieu in kaart zijn gebracht. Verder had het provinciebestuur volgens hen beter onderzoek moeten (laten) doen naar de luchtkwaliteit en de geluidsbelasting. Zij vrezen bovendien dat de cultuurhistorische waarde van het gebied wordt aangetast. Ook zijn ze het er niet mee eens dat er als gevolg van het plan minder groen en speelvoorzieningen in het gebied komen. De bedrijven zijn verder bang in hun uitbreidingsmogelijkheden te worden beperkt. De zaak is op 12 maart jl. op zitting behandeld.
3. 200800925/1
datum van uitspraak: woensdag 20 mei 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Stationskwartier' van de gemeente Breda) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant, waarbij het bestemmingsplan 'Stationskwartier' van de gemeente Breda grotendeels is goedgekeurd. Het plan maakt de herontwikkeling van een deel van de Spoorzone - het gebied rondom het NS-station - mogelijk. De Wijkraad Stichting Actie Comité Belcrum, de Vereniging van Eigenaars Stationsplein-Emmastraat en een aantal omwonenden zijn het niet eens met het bestemmingsplan en zijn in beroep gekomen tegen het goedkeuringsbesluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De wijkraad en de omwonenden vrezen onder meer geluidsoverlast van de nieuwe toegangsweg naar het station. Verder zijn zij het niet eens met de aansluiting van deze toegangsweg op de Terheijdenseweg in de omgeving waarvan zij wonen. Zij hadden liever gezien dat deze weg zou worden aangesloten op de Doornboslaan. De wijkraad is het er verder niet mee eens dat het bestemmingsplan gebouwen van soms wel twintig meter hoog mogelijk maakt. Zij vrezen voor schaduwwerking. De Vereniging van Eigenaars vertegenwoordigt de bewoners van een appartementencomplex op de hoek van het Stationsplein en de Emmastraat. De vereniging heeft bezwaar tegen de bebouwing in het gebied ten noorden van het complex vanwege aantasting van de privacy en de verminderde daglichttoetreding als gevolg van de bebouwing. De zaak is op 17 maart jl. op zitting behandeld.
4. 200805332/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 20 mei 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Verzoek Eigen Veerdienst Terschelling voor aanlegplaats in haven van Terschelling) Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Terschelling van het verzoek van Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) om een aanlegplaats in de haven van Terschelling. Het college heeft het verzoek afgewezen, omdat de ruimte in de haven te beperkt is voor nog een veerboot. Bovendien staan er diverse veranderingen op stapel. Zo wordt er volgens het college gewerkt aan voorstellen om de haven opnieuw in te richten en de ligplaatsen in de haven opnieuw te verdelen. Het college wil graag dat de bedrijven die een veerverbinding (gaan) onderhouden gebruik maken van de aanlegplaatsen die al aanwezig zijn. Het ontstaan van nieuwe verkeersstromen voor de nieuwe veerdienst zal leiden tot overlast en is niet doelmatig, aldus het college. De rechtbank in Leeuwarden heeft in juni 2008 een eerder beroep van EVT gegrond verklaard, omdat het college de aanvragen van EVT en de Terschellinger Stoomboot Maatschappij (TSM) tegelijkertijd in behandeling had moeten nemen, omdat zij zagen op dezelfde ligplaats. Verder had het college volgens haar onder meer beter moeten motiveren waarom nieuwe verkeersstromen die de passagierstromen zullen opleveren, afdoen aan een doelmatig gebruik van de haven. Een en ander klemt volgens de rechtbank te meer, omdat de TSM inmiddels wél een tweede ligplaats in de haven heeft gekregen. Het gemeentebestuur is het niet eens met die uitspraak en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gemeentebestuur vindt onder meer dat de verkeersstromen voor beide bedrijven niet te vergelijken zijn. De vraag of en hoe aan EVT moet worden toegestaan om naast TSM een veerverbinding te exploiteren tussen Terschelling en Harlingen komt in deze uitspraak overigens niet aan de orde. De zaak is op 3 maart jl. op zitting behandeld.
5. 200805596/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 20 mei 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet voorkeursrecht gemeenten
inhoudsindicatie:

(Vestiging voorkeursrecht op percelen industrieterrein De Binckhorst in Den Haag) Uitspraak over het aanwijzingsbesluit van de gemeenteraad van Den Haag, die het vestigen van voorkeursrecht op een perceel aan de Wegastraat op het industrieterrein De Binckhorst in Den Haag mogelijk maakt. De gemeenteraad heeft dit besluit genomen op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten. Met dit besluit dwingt de gemeente Metterwoon Vastgoed B.V. om het perceel eerst aan de gemeente te koop aan te bieden als zij het perceel wil verkopen. Metterwoon is de eigenaar van het perceel waarop het voorkeursrecht is gevestigd. Zij is het niet eens met het aanwijzingsbesluit, omdat zij daardoor haar perceel niet meer op de vrije markt - voor een wellicht hogere prijs - kan verkopen. De rechtbank in Den Haag verklaarde in juni 2008 een eerder beroep van Metterwoon ongegrond. Zie ook de uitspraken van de Raad van State in zaaknummers 200805588/1, 200805597/1 en 200805598/1 die eveneens op 20 mei a.s. worden gemaakt. Die uitspraken gaat over de voorkeursrechten die de gemeenteraad van Den Haag heeft gevestigd op andere percelen op industrieterrein De Binckhorst. De vier zaken zijn op 23 maart jl. tegelijkertijd op zitting behandeld.
6. 200806632/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 20 mei 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Verzoek om vrijstelling voor het exploiteren van een erotheek in Hengelo) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Hengelo om vrijstelling te verlenen voor een erotheek aan de Tuindorpstraat in Hengelo. De exploitante had om vrijstelling verzocht. Het college heeft de vrijstelling geweigerd, omdat binnen een straal van 100 meter van de pand waar de erotheek zou moeten komen, een school is gevestigd. De vrouw bestrijdt allereerst dat sprake is van strijd met het bestemmingsplan. Verder zou zij geen rekening hoeven houden met de afstand van 100 meter, omdat het niet gaat om een school maar om een horecagelegenheid die een praktijkopleiding verschaft voor de Scholengroep Twente. De vrouw vindt ook nog dat het college bij haar het vertrouwen heeft gewekt dat zij de vrijstelling wél zou krijgen. De rechtbank in Almelo heeft in juli 2008 een eerder beroep van de vrouw ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak is zij bij Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in hoger beroep gekomen. Zie ook de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in zaaknummer 200806630/1 die op 20 mei a.s. eveneens openbaar wordt gemaakt. Die zaak gaat over de weigering door het gemeentebestuur om een exploitatievergunning te verlenen voor de erotheek. Beide zaken zijn op 8 april jl. op zitting behandeld.
7. 200807325/1
datum van uitspraak: woensdag 20 mei 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 4 - Hoger Beroep Vreemdelingen - Wet arbeid vreemdelingen
inhoudsindicatie:

(Boete voor laten 'schubben' van bollen door Poolse werknemers) Uitspraak over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan Paradigm Enterprise uit Polen. De minister heeft de boete van EUR 256.000 opgelegd, omdat bij een controle is geconstateerd dat er 32 Polen aan het werk waren zonder dat zij in het bezit waren van een tewerkstellingsvergunning. Paradigm Enterprise heeft leliebollen opgehaald bij een leliebedrijf uit Andijk en vervolgens de Polen de bollen op een andere locatie in Nederland laten 'schubben'. Volgens de minister treden de Polen hiermee toe tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Het Poolse bedrijf zegt dat in dit geval geen tewerkstellingsvergunningen nodig zijn voor de Poolse werknemers, omdat geen sprake is van grensoverschrijdende dienstverrichting. Het beroep van Paradigm Enterprise is door de rechtbank in Alkmaar in augustus 2008 gegrond verklaard, omdat de minister onvoldoende had onderzocht of de Polen na de dienstverrichting weer terug zouden keren naar Polen en of zij dus tewerkstellingsvergunningen nodig hadden voor het 'schubben'. De minister is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Zie ook de uitspraken van de Raad van State in zaaknummers 200708008/1 en 200807732/1 die op 20 mei a.s. eveneens openbaar worden gemaakt. De eerste zaak gaat over de boete die de minister heeft opgelegd aan het leliebedrijf uit Andijk. De tweede zaak gaat over de weigering door de Raad van Bestuur van de Centrale Organisatie werk en inkomen om tewerkstellingsvergunningen te verlenen aan de 32 Polen. De drie zaken zijn op 4 maart jl. tegelijkertijd op zitting behandeld.
8. 200807464/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 20 mei 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Verzoek tot sluiting van de Evangelische Basisschool On Line in Eindhoven) Uitspraak over de weigering door de minister van Sociale Zaken om maatregelen te treffen tegen de Evangelische Basisschool On Line in Eindhoven. Een inwoner van Eindhoven had om de maatregelen verzocht. Hij vindt dat de minister moet optreden, omdat de gezondheid van kinderen en leraren van die school gevaar loopt vanwege de aanwezigheid van geïmpregneerde houten speeltoestellen op het schoolplein. Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet mag de gezondheid van werknemers geen gevaar lopen. De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft in augustus 2008 het beroep van de man gegrond verklaard, omdat de minister had moeten onderzoeken of de gezondheid van de leraren inderdaad gevaar loopt. De man vindt dat de gezondheid van kinderen ook gevaar loopt. De rechtbank had daar ook over moeten oordelen, aldus de man. Daarom is hij tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De uitspraak gaat ook over het nieuwe besluit dat de minister heeft genomen naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank. De man is het ook met dit besluit niet eens, omdat het onderzoek naar de gezondheidsrisico's niet zou deugen De zaak is op 15 april jl. op zitting behandeld.
9. 200807510/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 20 mei 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Majoppeveld' van de gemeente Roosendaal) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant, waarbij het bestemmingsplan 'Majoppeveld' van de gemeente Roosendaal grotendeels is goedgekeurd. Het plan actualiseert en vervangt het oude bestemmingsplan. Tuincentrum Groenrijk is het niet eens met het nieuwe plan en is tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het tuincentrum vindt dat het begrip 'tuincentrum' in het nieuwe plan te beperkt wordt uitgelegd. Hij vindt dat het mogelijk moet zijn om de speelgoedzaak Intertoys in het tuincentrum te exploiteren. De eigenaar van een autorecyclingbedrijf vindt dat het college geen goedkeuring had mogen onthouden aan het deel van het plan dat betrekking heeft op zijn bedrijf. Hierdoor is het niet mogelijk om een bedrijfswoning bij zijn bedrijf te bouwen. Dit zou eerder wel zijn toegezegd door het gemeentebestuur. De zaak is op 1 april jl. op zitting behandeld. pagina: 1 rss feeds disclaimer links english summary Resumé francais sitemap