|Datum | |19 mei 2009 | |Nummer | |117 |
Verschillende oorzaken voor wachtlijsten jeugdzorg
Wachten op jeugdzorg is niet altijd een probleem
Onderzoek naar de wachtlijst wijst uit dat wachten op geïndiceerde jeugdzorg niet altijd een probleem is. Sommige jeugdigen wachten op zorg, maar blijken bewust te wachten totdat ze bijvoorbeeld voor alle trajecten bij dezelfde zorgaanbieder terecht kunnen. Ook blijkt dat een deel van de jeugdigen wel zorg ontvangt, maar dit is niet zichtbaar in het registratiesysteem. Reden hiervoor is bijvoorbeeld dat een traject gezinsbegeleiding is gestart en de aanspraak op naam van een broer of zus staat.
Het aantal jeugdigen in de jeugdzorg is de afgelopen jaren fors gegroeid. Er is meer geïndiceerde jeugdzorg beschikbaar gekomen om de groei op te vangen, maar tot op heden heeft dit nog niet geleid tot een evenredige afname van het aantal wachtenden. De wachtlijst in de jeugdzorg is daarmee een hardnekkig verschijnsel en een voortdurende bron van zorg voor de provincie Noord-Brabant.
Om effectiever te kunnen ingrijpen in de wachtlijst, wilde de provincie meer inzicht in de redenen waarom jeugdigen op de wachtlijst staan. Daarom heeft de provincie onderzoek laten doen. De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat wachten niet altijd een probleem is. Eenderde van de jeugdigen blijkt te wachten vanwege persoonlijke of inhoudelijke redenen. Redenen kunnen zijn een ziekte van de jeugdige of een familielid of een verblijf van de jeugdige in een gesloten justitiële jeugdinrichting.
Eenderde van de jeugdigen wacht om praktische redenen of redenen van 'matching'. Bij matching gaat het veelal om hulp waarbij vrijwilligers een belangrijke rol spelen, zoals bij pleegzorg. De praktische redenen hebben bijvoorbeeld betrekking op een plek op school of de beschikbaarheid van taxivervoer. Tot slot wacht eenderde van de jeugdigen enkel vanwege te weinig capaciteit.
Het onderzoek wijst bovendien uit dat er nog winst is te boeken door Brabantbreed processen verder af te stemmen. Daarom start in Noord-Brabant een vervolgtraject om de in-, door- en uitstroom van jeugdigen in de jeugdzorg te verbeteren.
Om de doorstroom te versnellen, gaan bijvoorbeeld de plaatsingscoördinatoren van Bureau Jeugdzorg en de zorgaanbieders periodiek overleggen over de kinderen op de wachtlijst. Specifiek voor pleegzorg wordt ingezet op warme werving om extra pleegouders te betrekken, zodat doorstroom ontstaat vanuit residentiële zorg naar ambulante (pleeg)zorg.
Om de uitstroom te bevorderen, maken betrokken partijen (zoals zorgaanbieders en Bureau Jeugdzorg) nadere afspraken, zodat kinderen op verantwoorde wijze kunnen uitstromen uit de jeugdzorg.
Op 1 april stonden 394 jeugdigen zonder enige vorm van jeugdzorg op de wachtlijst voor jeugdzorg.
Provincie Noord-Brabant