Technische Universiteit Eindhoven

Vier miljoen euro voor nieuw TU/e-onderzoek

Geplaatst: 19 mei, 2009

De eerste vier High Potential Research Programs van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn vandaag, dinsdag 19 mei, bekendgemaakt. De programmas richten zich op supersnelle optische chips, intelligente verlichting, meer begrip van het stollen van bloed en de bijzondere eigenschappen van natuurlijke materialen.

Foto: Bart van Overbeeke

De multidisciplinaire onderzoeksprogrammas ontvangen elk van de universiteit een subsidie van een miljoen euro over een periode van vier jaar. De vier onderzoeksprogrammas hebben gemeen dat er steeds onderzoekers van meerdere faculteiten bij zijn betrokken.

Supersnelle optische chips
Onder leiding van prof. dr. Andrea Fiore (faculteit Technische Natuurkunde) gaan onderzoekers werken aan optische chips die niet alleen supersnel zijn, maar ook extreem energiezuinig. Hiermee moeten in de toekomst datasnelheden van petabits (1015, een biljard bits) per seconde mogelijk worden. Dit plaatst de onderzoekers voor een aantal extreme technologische en fysische uitdagingen. In het project An ultralow-power on-chip photonic network wordt samengewerkt tussen TU/e-onderzoekers van de faculteiten Technische Natuurkunde en Elektrotechniek.

Intelligente verlichting
Gebruikers van verlichting hebben op dit moment maar weinig mogelijkheden tot sturing en interactie. Daar gaat het initiatief "I-lighting the World" wat aan doen. In dit programma gaan wetenschappers uit zes verschillende TU/e-faculteiten onderzoeken op welke manier je verlichting intelligent kunt maken, zodat er voor gebruikers meer, en slimmere mogelijkheden beschikbaar komen. Het programma, onder leiding van prof. dr. Emile Aarts (faculteit Industrial Design), richt zich om te beginnen op de thema's gezondheid en sfeer.

Bloedstolling beter begrepen
Onderzoekers van de faculteiten Biomedische Technologie (BMT), Technische Natuurkunde en Werktuigbouwkunde slaan de handen ineen in het project `Blood in motion. Zij doen onderzoek naar de vaak nog onbegrepen processen die een rol spelen bij het stollen van bloed. De kennis die wordt opgebouwd is van groot belang voor meer begrip over aderverkalking, trombose en de problemen die implantaten (zoals hartkleppen en stents) soms opleveren. Het project staat onder leiding van dr. ir. Arjen Bogaerds en prof. dr. ir. Frans van de Vosse (beiden van BMT).

Leren van de natuur
Materialen uit de natuur hebben vaak uitzonderlijke mechanische eigenschappen (sterkte, buigzaamheid, duurzaamheid). In het project Biomimetic Materials gaan wetenschappers van de faculteiten Scheikundige Technologie (programmaleider prof. dr. Rint Sijbesma), Technische Natuurkunde en Werktuigbouwkunde proberen te leren van de natuur. Het doel: de gevonden principes toepassen op kunstmatige materialen, die in de toekomst van groot belang zullen zijn voor tissue engineering, het (na)maken van de weefsels van het menselijk lichaam.

De gloednieuwe programmas moeten een nationale en -waar mogelijk- internationale positie gaan verwerven en zo een duidelijke bijdrage leveren aan het onderzoeksprofiel van de TU/e. Voor de TU/e zijn de High Potential Research Programs ook een nieuwe manier om vernieuwend en risicovol multidisciplinair onderzoek van bij voorkeur jonge hoogleraren en hoofddocenten te stimuleren.