Vereniging Milieudefensie

Politiek moet zwarte schapen uitbannen met wetgeving

Webwinkel Toptuinmeubel.nl is actie van Milieudefensie

Amsterdam, 19 mei 2009 - De webwinkel Toptuinmeubel.nl heeft de afgelopen anderhalve week geleid tot discussie en verontwaardiging bij het publiek en de media, en tot reacties vanuit de houtsector en beslissers als de Europese Commissie en Nederlandse overheid. Milieudefensie startte deze webwinkel, waar goedkope tuinmeubelen van hardhout werden verkocht onder het motto 'het beste uit het regenwoud tegen de laatste prijs', om te laten zien dat bedrijven die volledig binnen de huidige wetgeving opereren nog steeds fout hout kunnen verhandelen. Milieudefensie roept Minister Verburg op om tijdens de Landbouwraad in juni het wetsvoorstel dat de handel in illegaal gekapt hout tegengaat te verbeteren en goed te keuren. Bij Milieudefensie en andere milieuorganisaties kwamen de afgelopen weken tientallen telefoontjes en mails van bezorgde mensen binnen, die wilden weten of er niet iets gedaan kon worden tegen de praktijken van Toptuinmeubel.nl. De webwinkel gaf aan meubelen van zeldzame houtsoorten te verkopen, zoals merbau uit Indonesië en houtsoorten als Birmees teak, waarop een handelsboycot bestaat in de Europese Unie. Het bedrijf zou zo goedkoop kunnen zijn doordat er geen geld en tijd werd verspild aan houtcontroles en kapvergunningen, terwijl het hout wel uit de grootste risicogebieden voor illegale en destructieve houtkap komt, zoals teak uit Indonesië, waar tot 80 procent van de houtkap illegaal is.

Deze bedrijfsvoering klinkt zorgwekkend, maar de claim van het nepbedrijf, dat er volledig binnen de grenzen van de wet wordt gewerkt, klopt helaas volledig. Met de webwinkel wil Milieudefensie laten zien, dat het voor Nederlandse bedrijven nog steeds mogelijk is om op deze manier te werken en binnen de grenzen van de wet illegaal gekapt hout of hout uit boycotgebieden als Birma te importeren. En, dat dat ook nog steeds gebeurt.

Anne van Schaik van Milieudefensie:"Een deel van de houtsector in Nederland is zeker goed op weg met duurzaam geproduceerd hout, maar er zijn ook nog zwarte schapen. Deze actie laat zien dat zij veel te veel ruimte krijgen: ze kunnen nog steeds ongehinderd fout hout importeren, wat ten koste gaat van de bossen en de mensen die in deze bossen leven."

De Europese Unie is al sinds 2003 bezig met een actieplan om illegaal gekapt hout van de Europese markt te weren. In juni spreken de Europese Landbouwministers over het wetsvoorstel. Milieudefensie vindt verdere vertraging niet acceptabel en roept Minister Verburg op om zich samen met haar collega's in te zetten voor verbetering en aanname van de wet in juni.

De verontwaardiging over de werkwijze van Toptuinmeubel.nl bij burgers en organisaties was groot. Anne van Schaik:"Dat verbaast mij niets. Uit een recent opinieonderzoek bleek dat bijna 90 procent van de Nederlanders vindt dat er snel Europese wet- en regelgeving, inclusief straffen voor overtreders, moet komen die de handel van illegaal gekapt hout verbiedt."

Op dit moment is tot 20% van het hout op de Nederlandse markt FSC gecertificeerd voor duurzaam bosbeheer. Een vijfde van het hout op de Europese markt is van illegale of verdachte herkomst. Een snelle internetzoektocht laat zien dat webwinkels als Toptuinmeubel.nl geen uitzondering zijn. Valse milieuclaims over de duurzame herkomst van teakhout komen bij veel webwinkels voor. Zo stellen webwinkels dat hun teak uit duurzaam beheerde plantages uit Java, Indonesië komt. Deze plantages zijn in realiteit vergeven van sociale conflicten en in één regio is tot veertig procent van het bos illegaal weggekapt.