Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Bundeling van krachten voor duurzame veehouderij

Dit is een gezamenlijk persbericht van de ondertekenende organisaties

Persbericht | 19-05-2009

Vier koepelorganisaties in de agrarische sector, twee natuur & milieuorganisaties, een bank, provincies en het Rijk bundelen hun krachten voor een duurzame Nederlandse veehouderij. Daarmee komt de veehouderij die produceert met respect voor mens, dier en milieu een grote stap verder. De verschillende partijen hebben vandaag een zogenaamde 'uitvoeringsagenda' vastgesteld. Daarin staan de onderwerpen en acties voor de komende jaren. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stuurt in de nota Duurzame Veehouderij (2008) aan op een duurzame veehouderij in 2023. Die kan alleen worden bereikt als veel partijen hun steentje bijdragen.

De acties zijn zeer gevarieerd. Een kleine greep: Het Rijk stelt de komende jaren rond de 40-50 miljoen extra beschikbaar voor duurzame stallen Dat geld komt uit het Europees landbouwbeleid en de maatregelen ter bestrijding van de economische crisis. Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) gaan gezamenlijk aan de slag om de introductie van duurzame stalsystemen te bevorderen, natuurlijk gedrag bij dieren te stimuleren en dierziektes te voorkomen. De Centrale Organisatie Vleessector werkt mee aan projecten die het antibioticagebruik in de sector verminderen. Nevedi werkt onder andere aan certificering van duurzaam geproduceerde soja. De Dierenbescherming zal samen met verschillende partijen meer Nederlandse producten het 'beter leven' kenmerk geven. Op het gebied van milieu, energie en klimaat zijn veel acties al ingezet met het convenant 'Schone en zuinige agrosectoren'. De uitvoeringsagenda geeft een goed beeld van de inzet van alle partijen.

Duurzame veehouderij gaat uit van de behoefte van het dier. Dat kunnen bijvoorbeeld grotere stallen met daglicht zijn of meer ruimte om te bewegen. Duurzaam betekent ook minder uitstoot van broeikasgassen of fijnstof. Maar natuurlijk een veehouderij die gezond voedsel produceert van een hoge kwaliteit tegen een eerlijke prijs. Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Er zijn enorme investeringen nodig in stallen, beïnvloeding van afzetmarkten en internationale afspraken. Ook consumenten gaan de acties merken; zonder de bewuste keuze voor duurzame producten kunnen de veehouders en marktpartijen geen producten kwijt. Vandaar dat vandaag ook het convenant 'duurzame dierlijke producten' is getekend waarbij verschillende partijen ervoor gaan zorgen dat consumenten kippen- en varkensvlees en eieren kunnen kopen die diervriendelijker en duurzamer zijn geproduceerd.

De organisaties die vandaag de 'uitvoeringsagenda' hebben getekend zijn: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, InterProvinciaal Overlegorgaan (IPO), LTO-Nederland, Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), De Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO), de Nederlandse Vereniging Diervoerderindustrie (NEVEDI), Rabobank Nederland, Stichting Natuur en Milieu, Dierenbescherming.

Meer informatie


* Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij

* Kamerbrief over de ondertekening van de Uitvoeringsagenda

Koeien in de wei.

Zie ook


* Toekomst veehouderij