"Uitstel vaccinatieprogramma Hepatitis B is onverantwoord"
19/05/2009 14:13
VOZ Magazine
Wereldwijd is 1 op de 12 mensen besmet met virale hepatitis. In de afgelopen tien jaar is het aantal mensen dat chronisch ziek wordt als gevolg van besmetting met het virus in Nederland gestegen van 31.000 naar 64.000. Dit ondanks het bestaande Nederlandse inentingsprogramma voor risicogroepen, zoals kinderen uit gezinnen afkomstig uit landen met een hoog risico, homoseksuelen en drugsgebruikers. Het aantal mensen dat het virus met zich meedraagt zonder zich ervan bewust te zijn is waarschijnlijk veel groter.
Hoogleraar leverziekten aan het Eramus MC Harry Janssen pleit op Wereld Hepatitis Dag (19 mei 2009) voor een inentingsprogramma voor alle zuigelingen en een inhaalcampagne voor pubers. Binnenkort zal minister Klink hierover moeten besluiten. Janssen vreest echter dat Klink, na het debacle van het inentingsprogramma tegen baarmoederhalskanker, het advies dat de Gezondheidsraad hierover eind maart 2009 uitbracht, naast zich neerlegt. Secretaris Hans Houweling van de Gezondheidsraad zei recent in NRC Handelsblad dat acceptatie belangrijk is, maar dat er "op dit moment niemand zit te wachten op een snelle uitvoering van een nieuwe landelijke vaccinatie". Harry Janssen vindt echter, net als het Nationaal Hepatitis Centrum, dat nog langer wachten onverantwoord is.
Schatting Gezondheidsraad erg voorzichtig
"Hepatitis B is een 'silent killer'. Het kan twintig tot dertig jaar na de infectie duren voor mensen er klachten van krijgen," zegt professor Janssen in het komende nummer van VOZ Magazine, tijdschrift voor ondernemers in de zorg. Dan is het vaak goed mis en is de lever zwaar aangetast; levercirrose of leverkanker zijn het resultaat van al die jaren waarin het virus in de lever zijn stille werk heeft gedaan. Patiënten moeten dan een ingrijpende medische behandeling ondergaan, of zelfs een levertransplantatie. "Het probleem is de lange periode tussen infectie en de complicaties. Als de besmetting niet ontdekt wordt, en iemand twintig jaar later overlijdt aan leverkanker of levercirrose, wordt hij of zij in de sterftestatistieken niet geregistreerd als hepatitis B-patiënt." Janssen schat het probleem dan ook groter in dan de Gezondheidsraad, die uitgaat van 230 sterfgevallen in de komende tien jaar. Janssen gaat uit van 2000. Ook de schatting door de Gezondheidsraad van het aantal nieuwe besmettingen per jaar (1500) is in zijn ogen aan de zeer voorzichtige kant. Janssen is erg blij met het advies van de Gezondheidsraad, maar ook bang dat de minister een algeheel vaccinatieprogramma op de lange baan gaat schuiven: "Dit onderwerp staat niet op zijn netvlies, zeker niet nu iedereen op het ministerie met de Mexicaanse griep en het mislukte HPV-vaccinatieprogramma bezig is. Het probleem van hepatitis is dat het zes tot zeven kabinetsperiodes duurt voordat een geïnfecteerd persoon ziek wordt en dat veel patiënten niet zo hoog op de sociale ladder staan en dus moeizaam een lobby weten te genereren."
Houdt nationaal instituut snelle invoering tegen?
In 2008 hadden 175 van de 193 WHO-lidstaten een algeheel vaccinatieprogramma tegen hepatitis B. Nederland is een van de weinige landen waar dat nog niet gebeurt, terwijl het vaccin moeiteloos tegelijk met de zogeheten DKTP-prik aan zuigelingen kan worden gegeven. Nu ligt er dan eindelijk een positief advies van de Gezondheidsraad. Het is Janssen een raadsel waarom het bij ons zo lang heeft moeten duren, hij kan slechts naar de redenen gissen: "In Nederland hebben we een eigen instituut dat de vaccins maakt. Als je daar het vaccin tegen hepatitis B moet inbrengen, kan dat lastig zijn. Andere landen kopen kant-en-klare combinatievaccins van DKTP en hepatitis B bij verschillende firma's. Ik hoop dat de minister bereid is ook via die leveranciers in te kopen, zodat we snel van start kunnen gaan."
Laat risicogroepbenadering los
Janssen: "Universele vaccinatie zal er toe leiden dat de risicogroepbenadering uiteindelijk losgelaten kan worden. Die heeft nooit goed gewerkt. Het kost ontzettend veel energie en geld om die groepen te blijven benaderen, terwijl we lang niet iedereen daarmee bereiken. Daar is goed onderzoek naar gedaan in binnen- en buitenland. Met een algeheel vaccinatieprogramma voor zuigelingen en een inhaalcampagne voor pubers kunnen we in elk geval alle toekomstige generaties beschermen."
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.vozmagazine.nl
Noot voor de redactie:
Noot,