Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam
---
Jong in Watergraafsmeer
18 mei 2009
Foto Gürcan Ejder Gürcan Ejder (13), Don Boscobuurt, tweede klas
VMBO-BK* van het Montessori College Amsterdam
Hobby's: voetballen
`Ik wil zelf leiding geven'
Wat vind je van jouw buurt? "De Don Boscobuurt is een leuke buurt,
iedereen kent elkaar. Het is er ook gezellig omdat er jongeren wonen.
Minder is het kleine voetbalveldje (Cruijff Court, red.); het hek is
te laag, waardoor de bal eroverheen vliegt." Wat vind je prettig aan
school? "Ik vind al mijn vakken leuk. Het gaat goed, ik ga over.
Volgend jaar kies ik voor de richting techniek. Engels is leuk, omdat
je die taal nog niet goed kent. Je moet die taal dan meer ontdekken,
ook al kan je die al wel een beetje spreken." Wat is moeilijk? "In
groep zeven/acht had ik moeite met rekenen en wiskunde en kreeg ik
hulp, waardoor het hier op school bij wiskunde nu goed gaat." Wat wil
je later worden? "Ik wil mijn techniekdiploma halen en op het ROC een
vervolgopleiding doen, waar ik me specifiek ga richten op
motorvoertuigen. Later wil ik een eigen garagebedrijf beginnen. Ik wil
in ieder geval een eigen bedrijf net als mijn vader, zodat je zelf de
leiding hebt. Ik hou er niet van als anderen de leiding geven." Wat is
belangrijk voor jou? "Dat ik gelukkig ben, en een eigen huis en een
goede baan heb. Want zonder geld ben je nergens."
*BK: Basisberoepsgerichte leerweg/Kaderberoepsgerichte leerweg
`Eerst nog een opleiding doen'
Jill Lamme Jill Lamme (16), Middenmeer I, eindexamenjaar richting
horeca aan De Berkhoff, 4-jarige opleiding voor consumptieve beroepen.
Hobby's: wedstrijdzwemmen bij zwemvereniging Het IJ.
Wat vind je van jouw buurt? "Het is er gezellig, met veel kinderen en
aardige buren. En de fontein op de Hogeweg is leuk." Wat doe je graag
op school? "Praktijklessen volgen. Die beginnen meteen in het eerste
jaar. Je krijg les in brood en banket bakken en later ook in koken en
serveren. Koken doe ik het liefst. Dan maak je van alles: van salades
en vlees tot nagerechen. We draaien elke donderdag een diner voor
gasten van buiten. Naast de praktijk hebben we ook theorielessen, van
Nederlands en economie tot Engels en wiskunde." Wat is moeilijk?
"Snijtechniek, hoe je een gerecht moet snijden. Er zijn heel veel
technieken, bijvoorbeeld brunoise, blokjes, of chinoise, ruitvormen.
Ook serveren is lastig, maar als je de draagtechniek eenmaal onder de
knie hebt, is het makkelijk, én leuk: je bedient verschillende mensen
onder wie vaste klanten.
" Wat wil je later worden? "
Ik twijfel nog. Eerst ga ik hierna een managementopleiding doen. Dan
kun je ondernemer worden, maar ook leidinggeven, in een hotel
bijvoorbeeld.
" Wat is belangrijk voor jou? "
Dat ik een goede baan heb en voldoende geld kan verdienen. En dat ik
gelukkig kan zijn."
Elke donderdagavond serveren leerlingen van De Berkhoff een
viergangendiner om 18.15 uur, en elke werkdag lunch om 12.15 uur.
Reserveren:
telefoon 579 7272.
Reageer