PwC: Energiebedrijven missen kapitaal voor gewenste investeringen
19/05/2009 09:56
PricewaterhouseCoopers B.V.
Amsterdam, 19 mei 2009 - Energiebedrijven zijn bang dat ze in de toekomst niet aan de energiebehoefte kunnen voldoen wegens gebrek aan kapitaal. Ook het veiligstellen van (gas)reserves en duurzame investeringen komen in gevaar doordat banken de geldkraan dichtdraaien, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde 'Utilities Global Survey, A World beyond Recession' van accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC). Energiebedrijven eisen van hun overheid duidelijkheid op het gebied van duurzame energiedoelen en meer financiële ondersteuning. Uit het onderzoek blijkt verder dat de CO2-afvang en -opslag een essentiële rol gaat spelen bij het bestrijden van de klimaatproblematiek.
In het rapport worden verschillende korte- en lange termijn dilemma's van de wereldwijde energiebedrijven belicht. Het jaarlijkse onderzoek geeft de meningen weer van bestuurders van 65 leidende energiebedrijven uit 39 landen. Ze maken zich vooral zorgen over het gebrek aan investeringen in infrastructuur, gebrek aan kapitaal, het ontbreken van economische impulsen voor duurzame energie en het overheidsbeleid inzake klimaatverandering.
Aad Groenenboom, partner en industrieleider van de energiesector bij PwC: "Ook Europese energiebedrijven worstelen met de gevolgen van de economische crisis. Aan de ene kant is er een duidelijke wens vanuit de Europese Unie en de burgers om bepaalde doelen op het gebied van beperking van CO2-uitstoot, vergroting van het aandeel duurzame energieproductie en energiebesparing te halen. Aan de andere kant ontbreken de financiële middelen en consistente politieke randvoorwaarden die ervoor zorgen dat deze doelen worden behaald."
Noodzaak voor investeren in infrastructuur - Het ontwikkelen van energiecapaciteit met behulp van hedendaagse technologie en het vernieuwen van bestaande energiecentrales heeft prioriteit voor de meeste energiebedrijven. 83% van de respondenten zegt dat hun bedrijf bereid is om een (middel)grote investering te doen in 'nieuwe generatie' producten. Bijna viervijfde zegt te willen investeren in nieuwe manieren van energietransport en -distributie. Dit willen ze vooral doen om opstoppingen in het netwerk en capaciteitsoverschrijdingen te voorkomen en om gasreserves veilig te stellen.
Kapitaaltekort door crisis - Tweederde van de respondenten geeft aan dat het tekort aan kapitaal een hoge- tot zeer hoge impact heeft op hun activiteiten. Als gevolg hiervan maken energiebedrijven zich zorgen of in de toekomst kan worden voldaan aan de energievraag. Daarnaast kunnen de gestelde klimaatdoelen in gevaar komen. 67% geeft aan dat het veiligstellen van financiering een hindernis is voor projectontwikkeling op het gebied van het verduurzamen van energie.
Duurzame energie behoeft economische impulsen en rechtlijnig overheidsbeleid - Bijna 60% van de ondervraagden geeft aan dat het gebrek aan duidelijkheid van de overheid invloed heeft op hun duurzame energie programma's. Het stellen van duidelijk duurzame energiedoelen door de overheid is gewenst. Tevens denkt 28% van de ondervraagden dat niet-gesubsidieerde duurzame energie niet commercieel kan concurreren met fossiele energieopwekking. Een signaal dat de overheid budgetten beschikbaar moet stellen om dit commercieel wel aantrekkelijk te maken.
Verder geeft 83% van de Europese respondenten aan dat ze aan CO2-afvang en -opslag willen doen. De ondervraagden stellen dat CO2-afvang en -opslag een essentiële rol zullen spelen bij het bestrijden van de klimaatproblematiek. Aad Groenenboom: "De ontwikkeling van het CO2-afvang en -opslag in kolencentrales zal misschien de meest kritische ontwikkeling ten aanzien van CO2-reductie zijn in de energiesector voor het komende decennium. Er is echter in dit verband een sterke behoefte aan economische impulsen en prijsverlagingen om CO2-opslag financieel haalbaar te maken."
Ten slotte wil driekwart van de Europese respondenten investeren in schonere kolen of nucleaire energie. Tweederde zegt dat ze in de tweede fase van het Europese emissiehandelsstelsel meer willen investeren in energieopwekking via gas. De recessie heeft effect op de prijzen voor deze emissierechten die tussen bedrijven onderling verkocht kunnen worden. Door de crisis en de dalende elektriciteit- en brandstofprijzen zijn de kosten van deze rechten sterk gedaald. Bedrijven snijden daarom in kapitaalintensieve CO2-reductieprogramma's, omdat het op dit moment voordeliger is om emissierechten te kopen.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.pwc.nl