Ingezonden persbericht
Persbericht
Drie jonge mensen leiden foodfabriek
'Skunq': innovatie en co-creation bij Zwanenberg Food Group
* Nieuwe foodconcepten, co-creation, nieuwe techologie
* Uiterlijk in 2011 winstgevend
Borne, 18 mei 2009 -- Zwanenberg Food Group heeft sinds kort een fabriek waar drie jonge mensen het voor het zeggen hebben; een productievestiging waar bovendien een nieuwe technologie, HPP (High Pressure Processing), voor het eerst industrieel wordt toegepast.
De voormalige fabriek van Gebr. De Leeuw stond al een tijdje leeg en was prima geschikt als 'denktank' waar tevens daadwerkelijk kan worden geproduceerd: een fabriek waar nieuwe foodconcepten worden bedacht. De jonge talenten Thea Dekker (25), Tom van der Laan (31) en Wendy Pasop (25) krijgen hiermee de kans een 'eigen' fabriek op te zetten. Tussen hen bestaat een heldere taakverdeling. Wendy Pasop doet product- en conceptmanagement, marketing en communicatie, Thea Dekker houdt zich bezig met productontwikkeling, techniek en kwaliteitsmanagement, en Tom van der Laan richt zich op productie, financiën, personeel en algemene zaken.
"Twee zaken zijn bij uitstek van belang voor Skunq", legt Tom van der Laan uit. "Ten eerste dat we steeds komen met creatieve nieuwe foodconcepten, die we vervolgens ook zelf in productie nemen en vermarkten. Het tweede is co-creation. Dat wil zeggen dat wij in overleg met onze klanten concepten bedenken en realiseren. Een goed actueel voorbeeld van co-creation is Villmeau. Villmeau is een spread die zowel warm als koud toepasbaar is. Dit product is ontwikkeld in samenwerking met een cateraar. Villmeau wordt inmiddels geproduceerd en verkocht. Als een product goed aanslaat en wij het qua volume niet meer aankunnen, kan het bij een andere Zwanenberg-fabriek worden ondergebracht. Andersom doen wij vaak een beroep op de enorme expertise die er nu eenmaal is bij fabrieken en afdelingen binnen Zwanenberg."
Een ander voorbeeld van een innovatieve oplossing is een project met een exploitant van vakantieparken. Wendy Pasop: "Die heeft moeite met de invulling van een gezond, verantwoord kidsfoodconcept, dat leuk voor kinderen is en past binnen zijn conceptuele aanpak. Wij hebben een oplossing bedacht in de vorm van een soort 'puzzel', bestaande uit een vlees-, groenten- en zetmeelcomponent. Op dit moment werken we dit gezamenlijk met de klant verder uit."
CEO Ronald Lotgerink besluit: "Het klinkt misschien een beetje als een vrijblijvende proeftuin voor jonge professionals, maar niets is minder waar. Skunq moet produceren, vermarkten en uiterlijk begin 2011 winst maken."
-o-o-o-
Kadertekst 1
HPP: hogedruktechnologie
Thea Dekker houdt zich bezig met productontwikkeling, technologische ontwikkeling en kwaliteitsmanagement. Zij beheert daarmee een in de Benelux unieke technologie: HPP (High Pressure Processing). Smaak, textuur, versheid en langere houdbaarheid zijn sleutelbegrippen in haar werk.
"Als je bacteriën wilt doden, kan dat op verschillende manieren", legt Thea Dekker uit. "Je kunt het product verhitten, zoals bij het traditionele steriliseren en pasteuriseren gebeurt. Keerzijde van de medaille is echter dat producteigenschappen veranderen tijdens verhitting. Ook is er een risico wanneer het na verhitting wordt bewerkt. Dat heeft gevolgen voor de versbeleving, maar ook voor de houdbaarheid.
Zwanenberg heeft twee jaar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden met HPP. Dit is een koude-pasteurisatietechniek waarbij door middel van zeer hoge waterdruk potentieel schadelijke bacteriën effectief worden bestreden, waardoor de voedselveiligheid gewaarborgd is. Zwanenberg is de eerste producent in de Benelux die deze techniek daadwerkelijk industrieel (dus niet in een proefopstelling) toepast.
De techniek kan ook op bijvoorbeeld rauwe en verse producten worden toegepast. Daarbij blijven smaak en textuur behouden. Bijkomend voordeel is dat verse producten langer houdbaar blijven, en producten veilig kunnen worden gemaakt zonder chemische toevoegingen (conserveringsmiddelen). Bij alle toepassingen geldt de voorwaarde dat de verpakking goed afgestemd moet zijn op het HPP-proces.
Zwanenberg heeft voor de innovatieve HPP-techniek gekozen omdat zij waarde hecht aan een veilig product en omdat het produceren van langer houdbare producten die hun smaak en versheid behouden, commercieel interessant is.
Kadertekst 2
Waar komt de naam 'Skunq' vandaan?
'Skunk Works' van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed stond model voor deze unieke innovatielocatie. In 1943 had Lockheed behoefte aan een afdeling waar in zeer korte tijd goede nieuwe producten werden ontwikkeld. De Amerikaanse vliegtuigbouwer zette zijn beste jonge mensen op het project. Het resultaat was verbluffend. Zo werd de P-80 Shooting Star ontwikkeld in slechts 143 dagen. 'Skunk Works' bestaat vandaag de dag nog steeds. Het idee achter Skunk Works was volgens Lockheed "een cultureel denkraam te ontwikkelen waardoor het onmogelijke mogelijk werd". Datzelfde uitgangspunt hanteerde Ronald Lotgerink bij de geboorte van Skunq - nu met de q van quality - in het Overijsselse Borne.
De foto (gemaakt door Adrie van Zalk) kan rechtenvrij worden geplaatst.
Bijschrift: het Skunq-team. V.l.n.r. Thea Dekker, Wendy Pasop, Tom van der Laan.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Wendy Pasop, e-mail w.pasop@zwanenberg.nl, telefoon 06 46 087 215.
www.zwanenberg.nl