Thom Hoffman gasthoogleraar aan Universiteit van Tilburg
Masterclass over het Nederlands-Indië van Multatuli
Thom Hoffman zal van begin maart 2009 gedurende enkele maanden optreden als Leonardohoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Het betreft een wisselleerstoel van de Faculteit Geesteswetenschappen die bestemd is voor dubbeltalenten. Hoffman zal een masterclass geven getiteld: 'Point of View: Eduard Douwes Dekker'. In juni 2009 verzorgt Hoffman de openbare Leonardolezing. Verder zal zijn fotografisch werk geëxposeerd worden en draait in Cinecitta een filmcyclus.
Thom Hoffman (1957) is acteur, fotograaf en documentairemaker. Als acteur speelde hij in tal van films, waaronder 'Luger' (Theo van Gogh, 1981), 'De vierde man' (Paul Verhoeven, 1982), 'Zoeken naar Eileen' en 'De avonden' (beide onder regie van Rudolf van den Berg, 1986 en 1989). Voor 'De avonden' ontving Hoffman een Gouden kalf en de prijs voor de meest belovende jonge Europese acteur op het filmfestival van Genève in 1990. Hoffman werkt sinds 1991 als fotograaf voor uiteenlopende bladen en organisaties. Hij maakte o.a. een langlopende reeks schrijversportretten voor NRC Handelsblad, evenals reisreportages in Tibet, Japan, Peru en Indonesië voor het Rijksmuseum van Volkenkunde te Leiden. Hoffman maakte in 1992 de documentaire 'De domeinen Ditvoorst' over leven en werk van Adriaan Ditvoorst en diens rebellerende tijdgenoten, onder wie Bernardo Bertolucci, Jan de Bont, Pim de la Parra en Robby Müller. Voor deze film kreeg Hoffman een Gouden Kalf en een zilveren Hugo-award op het prestigieuze internationale filmfestival van Chicago (1993). In 2002 filmde Hoffman opnieuw een portret van een filmheld uit de jaren zestig, getiteld 'Dennis Hopper: The Decisive Moments'.
Hoffmans grootouders woonden in Nederlandsch-Indië. Zijn voorliefde voor onze koloniale geschiedenis kwam eerder tot uiting in het spelen van de rol van Max Havelaar in het gelijknamige toneelstuk, en zijn medewerking aan 'Ïn naam der koningin', een groots opgezette TV-serie van de NCRV (1995).
De Leonardo-wisselleerstoel wordt jaarlijks bekleed door een 'spraakmakende' gastdocent. Waar andere faculteiten geesteswetenschappen het fenomeen kennen van de writer in residence, de gastcriticus of de podiumkunstenaar, kiest de Tilburgse faculteit voor gastdocenten die op verschillende terreinen werkzaam zijn: de dichter-bioloog, de taalkundige-mathematicus-columnist, de filosoof-romancier of de dichter-psychiater. Kortom, de eigentijdse uomo universale. Eerdere Leonardohoogleraren waren Hugo Brandt Corstius, Rutger Kopland, Ted van Lieshout, Wim T. Schippers, Jan Terlouw, Leo Vroman en Cox Habbema.
Masterclass 'Point of View: Eduard Douwes Dekker'
In 2010 is het 150 jaar geleden dat de Max Havelaar uitkwam. Alle reden om de focus te verleggen naar de ambtenaar Douwes Dekker die als Multatuli een aanklacht schreef die aan actualiteit niet heeft ingeboet. Samen met 25 studenten van de faculteit Geesteswetenschappen onderzoekt Thom Hoffman in een masterclass de periode rond 1860 in Nederlands-Indië. Oorspronkelijke en hedendaagse bronnen vormen het materiaal dat uitmondt in de opzet voor een filmscript.
Fototentoonstelling
In de foyer van de aula van de Universiteit van Tilburg wordt in mei en juni 2009 een fototentoonstelling ingericht die aansluit op het thema van de masterclass. Werk van Thom Hoffman zal hiervan deel uitmaken.
De filmkeuze van Thom Hoffman
Cinecitta in Tilburg draait in maart 2009 drie films die verband houden met het thema Nederlands-Indië. Dit project wordt ingeleid door Thom Hoffman zelf.
Openbare lezing
Op donderdag 18 juni 2009 neemt Thom Hoffman afscheid als bekleder van de Leonardoleerstoel met een openbaar toegankelijke lezing in de aula van de Universiteit van Tilburg.
Universiteit van Tilburg