NEN


Normen slimme meters

maandag 18 mei 2009, 15:26

Meterplicht of niet, ook bij vrijwillig gebruik moeten de `slimme meters' uiteraard aan onafhankelijke eisen voldoen. Dat vraagt om normen. Omdat de ontwikkeling van normen veel tijd vergt, is NEN in 2006 samen met belanghebbende marktpartijen eerst begonnen met het opstellen van een Nederlandse technische afspraak (NTA) over slimme meters.

Deze NTA 8130 draagt de titel `Basisfuncties voor de meetinrichting voor elektriciteit, gas en thermische energie'. Door deze functies te verankeren in de Nederlandse wet- en regelgeving (meetcodes) en door de meetdata slim te gebruiken, wordt een basis gevormd voor nieuwe elektronische toepassingen. De functies en meetdata kunnen, via een lokale verbinding vanuit de meterkast, direct door een programma (bijvoorbeeld internet) van de energieafnemer benaderd worden, of op afstand door daartoe geautoriseerde marktpartijen zoals energieleveranciers, netbeheerders en meetdatabedrijven. NTA 8130 als standaard voor nieuwe en intelligente energiemeters was in 2007 klaar. Eerst was het de bedoeling dat de NTA zich zou uitstrekken over 'slimme meters' voor elektriciteit, gas, warmte, koude en water. Maar de projectgroep bij NEN heeft dit onder meer omwille van de snelheid beperkt tot gas en elektriciteit. In een informatieve bijlage zijn wel aanbevelingen gedaan over de meting van warmte, koude en water.

NTA 8150
Daarnaast is NEN in 2008 begonnen met de ontwikkeling van NTA 8150, met als titel 'System Interface AMI Systems'. Met deze NTA wordt een fundament gelegd voor het stimuleren van de ontwikkeling van ICT-toepassingen en -diensten in woningen en gebouwen voor een efficiënt gebruik van gas, water en elektriciteit. Voor oplossingen en systemen op het gebied van Advanced Metering Infrastructures (AMI), ofwel een infrastructuur voor intelligente energie- en watermeting, is er namelijk geen open standaard op het niveau van een `system interface'.
Door NTA 8150 zal de ontwikkeling van toepassingen gericht op een efficiënt gebruik van elektriciteit, gas en water versneld van de grond komen.
Deze `system interface' wordt zo ingericht dat het mogelijk wordt om woninggerelateerde ICT-toepassingen en breedbanddiensten met betrekking tot het gebruik van energie en water onafhankelijk te maken van de fysieke communicatielaag en de communicatieprotocollen voor transport, het netwerk en de transmissie.
Doel van de NTA is allereerst een nationale referentie te scheppen. Na publicatie van NTA 8150 zal een internationale publicatie worden voorgesteld.

Meer informatie
Voor meer informatie over de inhoud van deze normen kunt u contact opnemen met Ed van der Feen, telefoon (015) 269 01 98 of e-mail Ed Feen van der@nen.nl.