Greenpeace

Raad van State houdt voet bij stuk, proef met genpiepers blijft geschorst

14 mei 2009

Àardappel

Àardappel Vergroot foto

Amsterdam, Nederland -- Gentechpieper van BASF krijgt geen poot aan de grond. Dat besluit de Raad van State vandaag op aandringen van Greenpeace. De Raad deed uitspraak op verzoek van BASF om de schorsing van de vergunning van BASF voor proeven met genpiepers te beëindigen. Greenpeace diende samen met Friese boeren bezwaren in tegen deze vergunning. Op 29 april besloot de Raad om de vergunning te schorsen. BASF stelde hierdoor een schade tot enkele miljoenen Euro te lijden en diende daarom een verzoek bij de Raad van State in.

Greenpeace is blij dat de Raad van State bij het standpunt blijft dat de aardappelen voorlopig niet de grond in mogen. Het komende jaar blijven de Friese akkers daardoor gentechvrij. Een opluchting voor de Friese aardappelboeren. Besmetting van hun oogst met gentech door kruisbestuiving of vermenging was als de proeven werden uitgevoerd immers niet uitgesloten.

"De proef van BASF is een concrete stap richting de teelt van gentechpiepers in Nederland", stelt Herman van Bekkem, gentech- en landbouwdeskundige bij Greenpeace. "De schorsing van de vergunning is daarom een belangrijk resultaat voor het milieu en de boeren in Nederland." BASF had onder andere de bedoeling de proef te gebruiken om een toelating voor teelt - een registratie op de zgn. rassenlijst - in Nederland te krijgen.

Gisteren beleefde het Pieperpad - een 1000 kilometer lange fietsroute langs biologische aardappelvelden, zijn 'premiere' met de presentatie van het eerste traject in de Noordoostpolder. Het Pieperpad is een initiatief van Greenpeace en Biologica en laat zien dat er veel betere en duurzamere alternatieven zijn voor aardappelteelt met gentech, landbouwgif en kunstmest.

"Waarom maakt de Nederlandse regering zich niet veel sterker voor biologische landbouw en klassiek veredelde aardappels in plaats van de doodlopende en risicovolle weg van de gentechpiepers in te slaan?" vraagt Van Bekkem. "Wij snappen niet dat Nederland risicovolle experimenten in haar natuur, zoals deze van chemiebedrijf BASF zo van harte verwelkomt. Daar wordt niemand beter van behalve BASF."


---

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 550.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.

Contact informatie


---

Herman van Bekkem, Campagneleider gentech en duurzame landbouw, Greenpeace Nederland: 06-29001140 Laura Westendorp, Persvoorlichting Greenpeace: 06 25031013