Nivel
Verzekeraar moet stoppen met roken willen vergoeden
18 mei 2009 | Een aantal methoden om via de huisarts of het ziekenhuis te stoppen met roken zijn bewezen effectief. Toch worden ze nog steeds niet op grote schaal aangeboden. Dit blijkt grotendeels te komen door problemen met de financiering.
Het terugbrengen van de schade door roken is een belangrijk speerpunt van het preventiebeleid. Huisartsen en ziekenhuispoli's bieden verschillende stoppen-met-roken-methoden aan die bewezen effectief zijn. Toch wordt hier nog niet optimaal gebruik van gemaakt, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Dit is voor een groot deel te wijten aan knelpunten in de financiering. Ondanks dat deze stopmethoden volgens het College voor Zorgverzekeringen tot het basispakket behoren, bieden nog weinig verzekeraars ze in het basispakket aan. Ze vermelden ze niet expliciet of bieden ze aan in de aanvullende polis.
Versnipperd
Met subsidie van Stivoro en KWF Kankerbestrijding onderzocht het NIVEL de mogelijkheden en knelpunten voor de financiering van de stoppen-met-roken-interventies. Het polste verzekeraars, huisartsen en ziekenhuispoli's. De financiering is nogal versnipperd. Sommige ziekenhuizen maken gebruik van de stoppen-met-roken-DBC, andere van een aan longziekten gekoppelde DBC. Vooral voor huisartsen blijkt het lastig de stoppen-met-roken-interventies goed gefinancierd te krijgen. Sommige huisartsen declareren daarvoor een consult. NIVEL-afdelingshoofd Dinny de Bakker: "Huisartsen kunnen stoppen-met-roken-interventies als consult declareren, maar de tijd die zo'n interventie kost, is veel meer dan de tijd voor één consult. Ook een huisarts zou voor een stoppen-met-roken-interventie een beroep moeten kunnen doen op gerichte financiering. Dan kan de huisarts hier tijd voor inplannen. Nu is er eigenlijk alleen maar passende financiering voor een stoppen-met-roken-interventie door het ziekenhuis. Dat is te beperkt, ook de huisarts kan een belangrijke rol spelen bij het stoppen met roken."
Afspraken
"Afspraken met zorgverzekeraars zijn mogelijk een oplossing", stelt De Bakker. "Preventie is hot de laatste jaren en begint nu ook langzaam in de polissen door te dringen. Maar voor zorgverzekeraars dit soort behandelingen opnemen in de polis, zullen ze wel meer informatie willen over de effectiviteit en mogelijkheden. Bijvoorbeeld hoeveel procent van de patiënten van een bepaalde zorgverlener stopt echt door de behandeling, dit wordt nu nog vaak niet vastgelegd."
Subsidiënt
* Stivoro
* KWF kankerbestrijding