Vlaamse Overheid

innovatie

Arbeidsorganisatie kan beter door sociale innovatie

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

vrijdag 15 mei 2009
54,1% van de Vlaamse werknemers heeft een kwaliteitsvolle job. Dat blijkt uit de werkbaarheidsmonitor van de SERV. Voor minister van Werk Frank Vandenbroucke is dat onvoldoende. "Dit betekent dat 45,9% van onze werknemers problemen ondervinden met één of meerdere aspecten van hun werk. Ze kunnen psychisch vermoeid zijn, niet gemotiveerd, onvoldoende de balans vinden tussen werk en gezin of onvoldoende leermogelijkheden krijgen." Om het cijfer te verhogen moeten bedrijven stuk voor stuk overtuigd worden van het belang van sociale innovatie. Na enkele pilootprojecten is hiervoor nu een competentiepool in het leven geroepen. Bedrijven kunnen hier, mits betaling, ervaring uitwisselen en hun werkprocessen verbeteren. 55 bedrijven tekenden al in, onder hen kleppers als Microsoft, Bombardier en Unilever. Daarnaast wordt nog eens 1 miljoen euro uitgetrokken voor nieuwe projecten.

De afgelopen jaren is er onder impuls van Frank Vandenbroucke naar gestreefd om sociale innovatie een vast gegeven te maken in het Vlaamse innovatiediscours. Een hele weg is afgelegd. Begin 2006 lanceerde het ESF een oproep rond innovatieve arbeidsorganisatie. Uit deze oproep kwamen 12 projecten. Met een tweede oproep eind 2007 kwamen daar nog 16 projecten bij. Bedoeling was te kijken hoe bedrijven hun arbeidsorganisatie anders aan konden pakken. Tegelijk met deze pilootprojecten riep de minister een taskforce in het leven die zich over de kwaliteit van de arbeid en sociale innovatie moest buigen. Deze taskforce Flanders Synergy waaraan academici en tal van Vlaamse ondernemers, vakorganisaties en sociale partners deelnamen, rondde haar werkzaamheden in april 2008 af. Eén van de beleidsaanbevelingen van de taskforce was om een competentiepool rond sociale innovatie in het leven te roepen. Die komt er nu.

De afgelopen maanden is een wervingsactie op het getouw gezet om bedrijven te werven voor de pool. Het resultaat overtreft de verwachtingen: begin april zijn 55 organisaties lid geworden, waarvan liefst 37 aan de hoogste tarieven. In crisistijd - waar in de eerste plaats gedacht wordt aan het toedraaien van de kraan voor alle niet-levensnoodzakelijke uitgaven en investeringen - is dit een succes. De organisaties zijn bereid jaarlijks een lidgeld van tussen de 5.000 en de 750 euro te investeren in Flanders Synergy. Daar zijn enkele bedrijven bij die ervaring hebben opgedaan binnen de eerste twee oproepen, maar ook enkele nieuwe, zoals Microsoft, Unilever en Bombardier.

Naast de competentiepool komt er bovendien een nieuwe ESF-oproep sociale innovatie. Die moet bedrijven toelaten om met Europose co-financiering hun projecten te realiseren. Hiervoor voorziet het ESF-agentschap 1 miljoen euro. Bedrijven kunnen tot 20 september hun projectvoorstel indienen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Hendrik Van Poele, persmedewerker minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 49
Gsm: 0497 48 19 51
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be