Provincie Overijssel

Noordoost-Twente wordt `Twentser' dan ooit

dorprossum.jpg (111 Kb)

Om Noordoost-Twente nog Twentser te maken dan het al is, worden in het kader van het project Streekeigen huis en erf, ongeveer 450 erven en 25 historische elementen weer in oude staat hersteld. Doelstelling is het unieke aangezicht van het Twentse landschap te behouden en te versterken. Op maandag 18 mei start om 14.00 uur het project bij het karakteristieke ´Erve Huiskes´ in Oldenzaal. Het project loopt t/m 2013.

Noordoost-Twente is door het Rijk aangewezen als Nationaal Landschap vanwege het unieke, bijna `on-Nederlandse' Landschap. Het project Streekeigen Huis en Erf trekt alles uit de kast om het unieke karakter van het landschap te versterken. "Karakteristieke boerderijen en streekeigen beplanting vormen belangrijke bouwstenen voor het agrarische cultuurlandschap van het Nationaal Landschap Noordoost-Twente", aldus Gedeputeerde Piet Jansen. "Met het project wordt het gebied nog meer Twents dan het al was. De charme van het erf schuilt vooral in het grote scala aan bijgebouwen. Ook hieraan wordt in het project aandacht besteedt."

Voorbeelden
In het kader van het project kunnen erfeigenaren advies en subsidie krijgen voor het herstel van bebouwing, beplanting en historische elementen op of buiten hun erf. In overleg met de erfeigenaar wordt een advies- en uitvoeringsplan opgesteld, gebaseerd op typisch Twentse kenmerken. Jansen: "Zo blijven hagen, singels, solitaire bomen, waterputten, bakhuisjes en typisch Twentse bebouwing en beplanting behouden." De karakteristieke Twentse planten- en bomensoorten, zoals de lijsterbest en de hulst vervullen hierbij een belangrijke rol. Coniferen, die oorspronkelijk niet in Twente voorkwamen, worden zoveel mogelijk vervangen voor typisch Twentse hagen, zoals de meidoorn of de haagbeuk. Rode dakpannen, witte windveren en in Twente gebakken stenen vormen verder belangrijke elementen van de kenmerkende Twentse bebouwing. Deze specifieke streekeigen kenmerken kunnen ook heel eigentijds toegepast worden, daarvan zijn al diverse mooie voorbeelden in het gebied te vinden.

Cultuurhistorische waarde
De cultuurhistorische waarde van het erf bepaald waarvoor een eigenaar advies en subsidie kan krijgen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen erven met een hoge, een middelhoge en een lage cultuurhistorische waarde. Voor alle erven buiten de bebouwde kom van de vier genoemde gemeenten is deze waarde vooraf bepaald. Eigenaren met een erf met een hoge of middelhoge cultuurhistorische waarde komen in aanmerking. Ook voor het herstel van historische elementen als aardappelkelders kunnen eigenaren subsidie krijgen.

Financiering
Streekeigen Huis en Erf wordt is één van de pijlerprojecten in het Nationaal Landschap. Provincie en de gemeenten financieren het project. Verder is er een financiële bijdrage afkomstig van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Landschap Overijssel, Monumentenwacht, Het Oversticht voeren het project uit. Aanmelding voor het project loopt via de gemeenten, die daarvoor een speciaal loket ingericht hebben. Het Nationaal Landschap Noordoost-Twente is een van de twintig Nationale Landschappen die Nederland rijk is. Meer informatie op noordoost-twente.nl.