Technische Universiteit Delft


+ Archief Wetenschapsagenda

Algen: Een duurzame oplossing voor visolie

door M&C

Visolie: volgens de overheid en het voedingscentrum niet alleen gezond maar onontbeerlijk in ons dieet.

18 mei 2009 | 20:15 uur
plaats: Faculteit TBM, zaal A, Jaffalaan 5, Delft

door Sander Hazewinkel

Maar visolie wordt âgewonnenâ uit vissen. Heel veel vissen. Jaarlijks wordt er wereldwijd 1 miljard liter visolie geproduceerd en hiervoor is minstens 50 miljard kilo vis nodig! De visolie zou zo gezond zijn omdat het essentiële vetzuren bevat die uit vis gewonnen worden. Maar de vis zelf haalt ze uit algen â die maken die vetzuren namelijk en niet de vis zelf!

Algen kunnen echter ook gekweekt worden en omdat wilde vis giftig is, zouden we visolie uit algen kunnen kweken zonder de visstand aan te tasten en zonder contaminanten. Makkelijk dus, maar waarom gebeurt dat dan nog niet? Subsidies gaan eerder naar de verwoestende visserij dan naar dit soort nieuwe, duurzame ontwikkelingen. Daardoor is algen kweken nog steeds erg duur. Toch beginnen boeren interesse te tonen voor algen.

Sander Hazewinkel is Directeur van LGem, een bedrijf dat algen kweekt in kassen door middel van fotosynthese.

Toegang gratis

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl