Technische Universiteit Delft
+ Archief Wetenschapsagenda
Algen: Een duurzame oplossing voor visolie
door M&C
Visolie: volgens de overheid en het voedingscentrum niet alleen gezond
maar onontbeerlijk in ons dieet.
18 mei 2009 | 20:15 uur
plaats: Faculteit TBM, zaal A, Jaffalaan 5, Delft
door Sander Hazewinkel
Maar visolie wordt âgewonnenâ uit vissen. Heel veel vissen. Jaarlijks
wordt er wereldwijd 1 miljard liter visolie geproduceerd en hiervoor
is minstens 50 miljard kilo vis nodig! De visolie zou zo gezond zijn
omdat het essentiële vetzuren bevat die uit vis gewonnen worden. Maar
de vis zelf haalt ze uit algen â die maken die vetzuren namelijk en
niet de vis zelf!
Algen kunnen echter ook gekweekt worden en omdat wilde vis giftig is,
zouden we visolie uit algen kunnen kweken zonder de visstand aan te
tasten en zonder contaminanten. Makkelijk dus, maar waarom gebeurt dat
dan nog niet? Subsidies gaan eerder naar de verwoestende visserij dan
naar dit soort nieuwe, duurzame ontwikkelingen. Daardoor is algen
kweken nog steeds erg duur. Toch beginnen boeren interesse te tonen
voor algen.
Sander Hazewinkel is Directeur van LGem, een bedrijf dat algen kweekt
in kassen door middel van fotosynthese.
Toegang gratis
Meer informatie? www.sg.tudelft.nl