Socialistische Partij Rotterdam
Vliegende start Jessica van Ruitenburg in Rotterdamse verkiezingsdebatten
17-05-2009 * Bij verkiezingen horen felle debatten. Jessica van Ruitenburg, nummer zes op de lijst voor de Europese verkiezingen, maakte afgelopen vrijdag een vliegende start met deelname aan maar liefst twee debatten in Rotterdam. Met beide overigens een geheel eigen karakter...
Het eerste debat was georganiseerd door de gemeente Rotterdam. Behalve de kandidaten debatteerden daar de fractievoorzitters uit de raad mee aan de hand van een aantal stellingen. Het groot aantal deelnemers zorgde anderhalf uur lang voor de nodige dynamiek.
Jessica van Ruitenburg: "Dat aanbesteden dat Europa voorschrijft is een ramp. U kunt hierdoor niet eens gratis schoolboeken uitdelen. En kijk naar de puinhoop die er zo is ontstaan in de thuiszorg. Door de aanbesteding werd er alleen nog gekeken naar de kosten. De client werd vergeten en kreeg rustig drie verschillende thuiszorgers per week over de vloer."
SP-fractievoorzitter Theo Coskun: "We moeten niet denken dat de Polen die hier nu werken allemaal weer terugkeren, mijn Slowaakse buren in ieder geval niet. Dus moet je niet dezelfde fout maken als destijds met de Turkse en Marokkaanse gastarbeiders en ze aan hun lot overlaten."
Uit de zaal kwamen ook vragen en bijdrages. Onder andere over de opvang van CO2 onder een woonwijk in Barendrecht. Van Ruitenburg is helder: "De onderzoeken naar de gevolgen zijn nog lang niet afgerond, dus dan doe je dat zeker niet in zulke hoeveelheden onder een woonwijk!"
Van Ruitenburg: "De vrijheid die er nu is om te gaan wonen en werken waar je maar wil in Europa is een schijnvrijheid. Arbeidsmigratie wordt meestal ingegeven door armoede."
's Avond stond een debat op het programma, georganiseerd door de Europese Jongerenraad. Gekozen was de metafoor een camping die moet gaan samenwerken met steeds meer buurcampings. Zes campings begonnen ooit een samenwerkingsverband. Nu zijn het er 27 en onderling zaken regelen is er niet makkelijker op geworden. Wanneer twee campings een veto uitspreken over een voorstel van de campingraad zijn de rapen gaar. Wat nu? Het voorstel nogmaals doen, in de hoop dat de twee dissidenten nu wel voorstemmen? Met 25 campings doorgaan en wachten tot de nee-stemmers bijdraaien?
"De campingraad moet meer naar de vakantiegangers luisteren," vindt Van Ruitenburg, "Als 61,6 procent van hen iets niet wil, moet de campingraad dat respecteren en het voorstel er niet stiekem toch proberen door te drukken. Bovendien, de campingraad gaat niet over beleid van afzonderlijke campings. Natuurlijk kunnen er afspraken gemaakt worden over zaken die alle campings aangaan, zoals de rookontwikkeling die met het barbecuen gepaard gaat. Maar of het een vegetarische of een vleesbarbecue wordt, dat kunnen de campings best zelf beslissen."